Ficha personal - Ana Belén Cerezo López
Ana Belén Cerezo López
Email: Solicitar correo
Perfil en ORCID: 0000-0001-9290-2535
Perfil en WOS: F-6409-2016
Perfil en Scopus: 36958150300
Grupo de Investigación: Calidad y Bioactividad de Alimentos Vegetales y Fermentados
Departamento/Unidad: Nutrición y Bromatología, Toxicología y Medicina Legal
Situación profesional: Profesor Titular de Universidad
Responsable de los siguientes proyectos/ayudas en la US:
- Proyecto de investigación:
- Risk assessment of food additives including dietary exposure (EUBA-EFSA-2022-ENREL-02-GA12)
- Análisis metabolómico y de actividad biológica en procesos respiro - fermentativos dirigidos a la reducción de etanol en vinos (PID2022-137807OB-C22)
- Mejora de los hábitos alimenticios de los asistentes al Consejo Dietético de Atención Primaria mediante el uso de una aplicación móvil de nutrición (PIN-0050-2018)
Participa en los siguientes proyectos/ayudas en la US:
- Proyecto de investigación:
- Potencial Bioactivo de Metabolitos Sintetizados por Microorganismos Seleccionados y su Impacto en la Calidad y Seguridad de Bebidas Fermentadas (PID2019-108722RB-C32 - Equipo de Investigación)
- Empleo de levaduras productoras de hidroxitirosol y derivados como estrategia para la elaboración de vinos con valor añadido (P18-RT-3098 - Equipo de Investigación)
- Análisis Metabolómico y Evaluación de la Bioactividad de Compuestos Producidos por Levaduras Presentes en Alimentos (AGL2016-77505-C3-2-R - Equipo de Investigación)
- Caracterización Química y Bioactividad de Compuestos Derivados de Aminoácidos Aromáticos Relacionados con el Metabolismo de Levaduras (AGL2013-47300-C3-2-R - Equipo de Investigación)
- Evaluación de la calidad y seguridad de condimentos obtenidos de frutas (AGL2007-66417-C02-01 - Becario)
- Desarrollo de metodología para la cuantificación, identificación y evaluación de bacterias acéticas para la producción de vinagres de vino: evaluación de la calidad aromática y sensorial (AGL2004-07494-C02-01 - Becario)
- Ayuda a la investigación:
- Incentivo al Grupo de Investigación AGR-167 (2017/AGR-167 - Investigador)
- Incentivo al Grupo de Investigación AGR-167 (2011/AGR-167 - Investigador)
- Incentivo al Grupo de Investigación AGR-167 (2010/AGR-167 - Investigador)
- Ayuda a la Consolidación del Grupo de Investigación AGR-167 (2009/AGR-167 - Investigador)
- Ayuda a la Consolidación del Grupo de Investigación AGR-167 (2008/AGR-167 - Investigador)
- Ayuda a la Consolidación del Grupo de Investigación AGR-167 (2007/AGR-167 - Investigador)
Cobertura de la base de datos de proyectos, véase aqui
Publicaciones:
Libros
Catunescu , Giorgiana M, García Parrilla, Mª del Carmen, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, Cerezo Lopez, Ana Belen:Blueberry anthocyanins: profile, metabolism, and biological activity. New York. Nova Science Publishers. 2021. 157-198
Capítulos en Libros
Hornedo Ortega, Ruth, Catanescu , Giorgiana M, García Parrilla, Mª del Carmen, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, Cerezo Lopez, Ana Belen:Blueberry anthocyanins: profile, metabolism, and biological activity. Pag. 157-198. En: Blueberries. Nutrition, Consumption and Health. New York. Nova Science Publishers. 2021. ISBN 978-1-53619-646-7
Catanescu , Giorgiana M, Bodea, Iona M, Pop , Carmen R, Hornedo Ortega, Ruth, García Parrilla, Mª del Carmen, et. al.:
Effect of processing on the bioactivity of blueberries anthocyanins. Pag. 1-98. En: Blueberries. Nutrition, Consumption and Health. New York. Nova Science Publishers. 2021. ISBN 978-1-53619-646-7
Hornedo Ortega, Ruth, Martinez de Pablos, Rocio, Cerezo Lopez, Ana Belen, Richard , Tristan, García Parrilla, Mª del Carmen, et. al.:
Microglia-mediated neuroinflammation and Mediterranean diet. Pag. 347-356. En: The Mediterranean Diet. An Evidence-Based Approach. Philadelphia, . Agencia de los Estados Unidos para el Desarrollo Internacional (USAID) e Instituto para la Seguridad y la Democracia, A.C. (Insyde). Elsevier. 2020. ISBN 9780128186497
Mas, Albert, Torija, Mª Jesús, Beltran, Gemma, Guillamón, José Manuél, Cerezo Lopez, Ana Belen, et. al.:
Metabolism of Serotonin and Melatonin in Yeast. Pag. 311-315. En: Serotonin and Melatonin: Their Functional Role in Plants, Food, Phytomedicine, and Human Health. CRC Press. Taylor & Francis Group. 2016. ISBN 9781498739054
García Parrilla, Mª del Carmen, Torija, Mª Jesús, Mas, Albert, Cerezo Lopez, Ana Belen, Troncoso Gonzalez, Ana Mª:
Vinegars and Other Fermented Condiments. Pag. 277-287. En: Fermented Foods in Health and Disease Prevention. Elsevier. 2016. ISBN 978-0-12-802309-9
García Parrilla, Mª del Carmen, Cerezo Lopez, Ana Belen, Tesfaye W.michel, Wendu, Troncoso Gonzalez, Ana Mª:
Phenolic Compounds as Markers for the Authentication of Sherry Vinegars: A Foresight for High Quality Vinegars Characterization. Vol. 1081. Pag. 201-213. En: Progress in Authentication of Food and Wine. American Chemical Society. 2011. ISBN 9780841226708
Publicaciones en Revistas
Gallardo, Marta, Hornedo Ortega, Ruth, Cerezo Lopez, Ana Belen, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, García Parrilla, Mª del Carmen:Hydroxytyrosol and dopamine metabolites: Anti-aggregative effect and neuroprotective activity against ¿-synuclein-induced toxicity. En: Food and Chemical Toxicology. 2023. Vol. 171. Núm. 113542. 10.1016/j.fct.2022.113542
Gallardo, Marta, González, Marina, Cerezo Lopez, Ana Belen, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, García Parrilla, Mª del Carmen:
Hydroxytyrosol in foods: analysis, food sources, EU dietary intake, and potential uses. En: Foods: Open Access Journal. 2022. Vol. 11. Núm. 526. 10.3390/foods11152355
Gallardo, Marta, Cerezo Lopez, Ana Belen, Hornedo Ortega, Ruth, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, García Parrilla, Mª del Carmen:
. Anti-VEGF Effect of Bioactive Indolic Compounds and Hydroxytyrosol Metabolites. En: Foods: Open Access Journal. 2022. Vol. 11. Núm. 526. 10.3390/foods11040526
González, Marina, Cejudo Lopez, Angela, Lozano Navarrete, Mauricio, Salamero Sánchez Gabriel , Elena, Torres Bengoa, M Alfonso, et. al.:
SAlBi educa (Tailored Nutrition App for Improving Dietary Habits): Initial Evaluation of Usability. En: Frontiers in Nutrition. 2022. https://doi.org/10.3389/fnut.2022.782430
González, Marina, Sanchez Carrera, Rocio, Cejudo Lopez, Angela, Lozano Navarrete, Mauricio, Salamero Sánchez Gabriel , Elena, et. al.:
Short-Term Pilot Study to Evaluate the Impact of Salbi Educa Nutrition App in Macronutrients Intake and Adherence to the Mediterranean Diet: Randomized Controlled Trial. En: Nutrients. 2022. 10.3390/nu14102061
Ubeda, Cristina, Cerezo Lopez, Ana Belen, Hornedo Ortega, Ruth, García Parrilla, Mª del Carmen, Troncoso Gonzalez, Ana Mª:
Chemical hazards in grapes and wine, climate change and challenges to face. En: Food Chemistry. 2020. Vol. 314. Núm. 126222. Pag. 1-10. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.126222
Fernandez Cruz, Edwin, Carrasco Galán, Fernando, Cerezo Lopez, Ana Belen, Valero Blanco, Eva Maria, Morcillo Parra, M.ángeles, et. al.:
Occurrence of melatonin and indolic compounds derived from L-tryptophan yeast metabolism in fermented wort and commercial beers. En: Food Chemistry. 2020. 10.1016/j.foodchem.2020.127192
Rebollo Romero, Inmaculada, Fernandez Cruz, Edwin, Carrasco, Fernando, Valero Blanco, Eva Maria, Cantos Villar, Emma, et. al.:
Factors influencing the production of the antioxidant hydroxytyrosol during alcoholic fermentation: Yeast strain, initial tyrosine concentration and initial must. En: LWT-Food Science and Technology. 2020. Vol. 130. Núm. 109631. Pag. 1-7. 10.1016/j.lwt.2020.109631
Cerezo Lopez, Ana Belen, C¿Tunescu, Giorgiana, Martínez¿Pais González, Mercedes, Hornedo Ortega, Ruth, Pop, Carmen R., et. al.:
Anthocyanins in Blueberries Grown in Hot Climate Exert Strong Antioxidant Activity and May Be Effective against Urinary Tract Bacteria. En: Antioxidants. 2020. Vol. 9. Núm. 478. Pag. 1-22. 10.3390/antiox9060478
Gallardo, Marta, Hornedo Ortega, Ruth, Cerezo Lopez, Ana Belen, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, García Parrilla, Mª del Carmen:
Melatonin, protocatechuic acid and hydroxytyrosol effects on vitagenes system against alpha-synuclein toxicity. En: Food and Chemical Toxicology. 2019. Vol. 134. Núm. 110817. Pag. 1-11. 10.1016/j.fct.2019.110817
Cerezo Lopez, Ana Belen, Labrador, Maria, Gutierrez, Andres, Hornedo Ortega, Ruth, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, et. al.:
Anti-VEGF Signalling Mechanism in HUVECs by Melatonin, Serotonin, Hydroxytyrosol and Other Bioactive Compounds. En: Nutrients. 2019. Vol. 11. Núm. 10. 10.3390/nu11102421
Fernandez Cruz, Edwin, Cerezo Lopez, Ana Belen, Cantos Villar, Emma, Richard, Tristan, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, et. al.:
Inhibition of VEGFR-2 phosphorylation and effects on downstream signaling pathways in cultivated human endothelial cells by stilbenes from Vitis spp. En: Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2019. Vol. 67. Núm. 14. Pag. 3909-3918. 10.1021/acs.jafc.9b00282
Fernandez Cruz, Edwin, Cerezo Lopez, Ana Belen, Cantos Villar, Emma, R., Tristan, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, et. al.:
Time course of L-tryptophan metabolites when fermenting natural grape musts: effect of inoculation treatments and cultivar on the occurrence of melatonin and related indolic compounds. En: Australian Journal of Grape and Wine Research. 2019. Vol. 25. Núm. 1. Pag. 92-100. 10.1111/ajgw.12369
Hornedo Ortega, Ruth, Cerezo Lopez, Ana Belen, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, García Parrilla, Mª del Carmen:
Protective effects of hydrxytyrosol against alpha-synuclein toxicity on PC12 cells and fibril formation. En: Food and Chemical Toxicology. 2018. Vol. 120. Pag. 41-49. 10.1016/j.fct.2018.06.059
Hornedo Ortega, Ruth, Da Costa , Grégory, Cerezo Lopez, Ana Belen, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, Richard, Tristan, et. al.:
In vitro effects of serotonin, melatonin and other related indole compounds on amyloid ß kinetics and neuroprotection. En: Molecular Nutrition & Food Research. 2018. Vol. 62. Núm. 3. 10.1002/mnfr.201700383
Hornedo Ortega, Ruth, Cerezo Lopez, Ana Belen, Martinez de Pablos, Rocio, Krisa, Stephanie, Richard, Tristan, et. al.:
Phenolic Compounds Characteristic of the Mediterranean Diet in Mitigating Microglia-Mediated Neuroinflammation. En: Frontiers In Cellular Neuroscience. 2018. Vol. 12. 10.3389/fncel.2018.00373
Hornedo Ortega, Ruth, Alvarez Fernández, María Antonia, Cerezo Lopez, Ana Belen, García García, Isidoro, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, et. al.:
Influence of Fermentation Process on the Anthocyanin Composition of Wine and Vinegar Elaborated from Strawberry. En: Journal of Food Science. 2017. Vol. 82. Pag. 364-372. 10.1111/1750-3841.13624
Cerezo Lopez, Ana Belen, Hornedo Ortega, Ruth, Alvarez Fernández, María Antonia, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, García Parrilla, Mª del Carmen:
Inhibition of VEGF-Induced VEGFR-2 Activation and HUVEC Migration by Melatonin and Other Bioactive Indolic Compounds. En: Nutrients. 2017. Vol. 9. Núm. 249. Pag. 1-17. 10.3390/nu9030249
Alvarez Fernández, María Antonia, Hornedo Ortega, Ruth, Cerezo Lopez, Ana Belen, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, García Parrilla, Mª del Carmen:
Determination of Nonanthocyanin Phenolic Compounds Using High-Resolution Mass Spectrometry (UHPLC-Orbitrap-MS/MS) and Impact od Storage Conditions in a Beverage Made from Strawberry by Fermentation. En: Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2016. Núm. 64. Pag. 1367-1376. 10.1021/acs.jafc.5b05617
Oliveras López, María Jesús, Cerezo Lopez, Ana Belen, Escudero López, Blanca, Cerrillo, Isabel, Berná Amorós, Genoveva, et. al.:
Changes in orange juice (poly)phenol composition induced by controlled alcoholic fermentation. En: Analytical Methods: Advancing Methods and Applications. 2016. Vol. 8. Pag. 8151-8164. 10.1039/c6ay02702d
Hornedo Ortega, Ruth, Alvarez Fernández, María Antonia, Cerezo Lopez, Ana Belen, Richard, Tristan, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, et. al.:
Protocatechuic acid: inhibition of fibril formation, destabilization of pre-formed fibrils of Amyloid-ß and ¿-Synuclein, and neuroprotection. En: Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2016. Vol. 64. Núm. 41. Pag. 7722-7732. 10.1021/acs.jafc.6b03217
Hornedo Ortega, Ruth, Alvarez Fernández, María Antonia, Cerezo Lopez, Ana Belen, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, García Parrilla, Mª del Carmen:
Influence of storage conditions on the anthocyanin profile and colour of an innovative beverage elaborated by gluconic fermentation of strawberry. En: Journal of Functional Foods. 2016. Vol. 23. Núm. 0. Pag. 198-209. 10.1111/1750-3841.13624
Hornedo Ortega, Ruth, Cerezo Lopez, Ana Belen, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, García Parrilla, Mª del Carmen, Mas, Albert:
Review/Reseña: Melatonin and other tryptophan metabolites produced by yeasts: implications in cardiovascular and neurodegenerative diseases. En: Frontiers in Microbiology. 2016. Vol. 6. Núm. 1565. Pag. 1-7. 10.3389/fmicb.2015.01565
Cerezo Lopez, Ana Belen, Leal, Angela, Alvarez Fernández, María Antonia, Hornedo Ortega, Ruth, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, et. al.:
Quality control and determination of melatonin in food supplements. En: Journal of Food Composition and Analysis. 2016. Núm. 45. Pag. 80-86. http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2015.09.013
Cerezo Lopez, Ana Belen, Winterbone, M S, Moyle, C W, Needs, P W, Kroon, P a:
Molecular structure-function relationship of dietary polyphenols for inhibiting VEGF-induced VEGFR-2 activity. En: Molecular Nutrition & Food Research. 2015. Vol. 59. Pag. 2129-2131. 10.1002/mnfr.201500407
Alvarez Fernández, María Antonia, Cerezo Lopez, Ana Belen, Cañete Rodríguez, Ana María, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, García Parrilla, Mª del Carmen:
Composition of Nonanthocyanin Polyphenols in Alcoholic- Fermented Strawberry Products Using LC¿MS (QTRAP), High- Resolution MS (UHPLC-Orbitrap-MS), LC-DAD, and Antioxidant Activity. En: Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2015. Vol. 63. Núm. 63. Pag. 2041-2051. DOI: 10.1021/jf506076n
Moyle, C W, Cerezo Lopez, Ana Belen, Winterbone, M S, Hollands, W J, Alexeev, y, et. al.:
Potent inhibition of VEGFR-2 activation by tight binding of green tea epigallocatechin gallate and apple procyanidins to VEGF: Relevance to angiogenesis. En: Molecular Nutrition & Food Research. 2015. Vol. 59. Núm. 3. Pag. 401-412. 10.1002/mnfr.201400478
Noguer, María, Cerezo Lopez, Ana Belen, Moyá Morán, María Luisa, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, García Parrilla, Mª del Carmen:
Synergism Effect between Phenolic Metabolites and Endogenous Antioxidants in Terms of Antioxidant Activity. En: Advances in Chemical Engineering and Science. 2014. Vol. 4. Pag. 258-265
Mas, Albert, Guillamón, José Manuel, Torija, María Jesús, Beltrán, Gemma, Cerezo Lopez, Ana Belen, et. al.:
Bioactive Compounds Derived from the Yeast Metabolism of Aromatic Amino Acids during Alcoholic Fermentation. En: BioMed Research International. 2014. Vol. 2014. Núm. 898045. Pag. 1-7
Cerezo Lopez, Ana Belen, Alvarez Fernández, María Antonia, Hornedo Ortega, Ruth, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, García Parrilla, Mª del Carmen:
Phenolic Composition of Vinegars over an Accelerated Aging Process Using Different Wood Species (Acacia, Cherry, Chestnut, and Oak): Effect of Wood Toasting. En: Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2014. Vol. 62. Pag. 4369-4376
Alvarez Fernández, María Antonia, Hornedo Ortega, Ruth, Cerezo Lopez, Ana Belen, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, García Parrilla, Mª del Carmen:
Non-anthocyanin phenolic compounds and antioxidant activity of beverages obtained by gluconic fermentation of strawberry. En: Innovative Food Science and Emerging Technologies. 2014. Núm. 26. Pag. 469-481. 10.1016/j.ifset.2014.08.001
Alvarez Fernández, María Antonia, Hornedo Ortega, Ruth, Cerezo Lopez, Ana Belen, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, García Parrilla, Mª del Carmen:
Effects of the strawberry (Fragaria ananassa) purée elaboration process on non-anthocyanin phenolic composition and antioxidant activity. En: Food Chemistry. 2014. Núm. 164. Pag. 104-112. 10.1016
Noguer Moreno, María Ángeles, Cerezo Lopez, Ana Belen, Donoso Navarro, Encarnación, García Parrilla, Mª del Carmen:
Intake of alcohol-free red wine modulates antioxidant enzyme activities in a human intervention study. En: Pharmacological Research. 2012. Vol. 65. Pag. 609-614
Cerezo Lopez, Ana Belen:
Funding: Marie Curie Intra-European Fellowship for Career Development. Investigating How Polyphenols Protect Against Cardiovascular Disease. En: Circulation. 2012. Vol. 125. 10.1161/CIR.0b013e318245fb07
Bogianchini, Michele, Cerezo Lopez, Ana Belen, López, Francisco, García Parrilla, Mª del Carmen:
Stability, Antioxidant Activity and Phenolic Composition of Commercial and Reverse Osmosis Obtained Dealcoholised Wines. En: LWT-Food Science and Technology. 2011. Vol. 44. Núm. 6. Pag. 1369-1375
Stürtz, Melanie, Cerezo Lopez, Ana Belen, Cantos Villar, Emma, García Parrilla, Mª del Carmen:
Determination of the Melatonin Content of Different Varieties of Tomatoes (Lycopersicon Esculentum) and Strawberries (Fragaria Ananassa). En: Food Chemistry. 2011. Vol. 127. Pag. 1329-1334
Hidalgo, Claudio, Mateo, Estibaliz, Cerezo Lopez, Ana Belen, Torija, Maria Jesus, Mas, Albert:
Technological process for production of persimmon and strawberry vinegars. En: International Journal of Wine Research. 2010. Vol. 2. Pag. 55-61
Cerezo Lopez, Ana Belen, Cuevas Montilla,Elyana, Winterhalter, Peter, García Parrilla, Mª del Carmen, Troncoso Gonzalez, Ana Mª:
Isolation, Identification and Antioxidant Activity of Anthocyanin Compounds in Camarosa Strawberry. En: Food Chemistry. 2010. Vol. 123. Núm. 3. Pag. 574-582
Cerezo Lopez, Ana Belen, Cuevas Montilla,Elyana, Winterhalter, Peter, García Parrilla, Mª del Carmen, Troncoso Gonzalez, Ana Mª:
Anthocyanin Composition in Cabernet Sauvignon Red Wine Vinegar Obtained by Submerged Acetification. En: Food Research International. 2010. Vol. 43. Pag. 1577-1584
Hidalgo, Claudio, Vegas, Carlos, Mateo, Estibaliz, Tesfaye W.michel, Wendu, Cerezo Lopez, Ana Belen, et. al.:
Effect of Barrel Design and the Inoculation of Acetobacter Pasteurianus in Wine Vinegar Production. En: International Journal of Food Microbiology. 2010. Vol. 141. Pag. 56-62
Tesfaye W.michel, Wendu, Morales Gómez, Mª Lourdes, Callejón Fernández, Raquel Mª, Cerezo Lopez, Ana Belen, González González, Antonio Gustavo, et. al.:
Descriptive Sensory Analysis of Wine Vinegar: Tasting Procedure and Reliability of New Attributes. En: Journal of Sensory Studies. 2010. Vol. 25. Pag. 216-230
Cerezo Lopez, Ana Belen, Tesfaye W.michel, Wendu, Soria Diaz, Maria Eugenia, Torija, María Jesús, Mateo, Estibaliz, et. al.:
Effect of Wood on the Phenolic Profile and Sensory Properties of Wine Vinegars During Ageing. En: Journal of Food Composition and Analysis. 2010. Vol. 23. Pag. 175-184
Cerezo Lopez, Ana Belen, Espartero Sanchez, Jose Luis, Espartero, José Luis, Winterhalter, Peter, García Parrilla, Mª del Carmen, et. al.:
(+)-Dihydrorobinetin: a Marker of Vinegar Aging in Acacia (Robinia Pseudoacacia) Wood. En: Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2009. Vol. 57. Pag. 9551-9554
Noguer Moreno, Mª Angeles, Cerezo Lopez, Ana Belen, Rentzsch, Michael, Winterhalter, Peter, Troncoso, Ana María, et. al.:
Simulated Digestion and Antioxidant Activity of Red Wine Fractions Separated by High Speed Countercurrent Chromatography. En: Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2008. Vol. 56. Núm. 19. Pag. 8879-8884
Cerezo Lopez, Ana Belen, Tesfaye W.michel, Wendu, Torija, María Jesús, Mateo, Estibaliz, García Parrilla, Mª del Carmen, et. al.:
The Phenolic Composition of Red Wine Vinegar Produced in Barrels Made from Different Woods. En: Food Chemistry. 2008. Vol. 109. Núm. 3. Pag. 606-615
Aportaciones a Congresos
Cerezo Lopez, Ana Belen, Gallardo, Marta, Hornedo Ortega, Ruth, Labrador, María, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, et. al.:Bioactives compounds present in fermented products by yeast synthesis from aromatic amino acids: antiangiogenic properties. Ponencia en Congreso. 3rd International Conference on Food Bioactives & Health. Parma, Italia. 2022
Ubeda, Cristina, Hornedo Ortega, Ruth, Gallardo, Marta, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, Cerezo Lopez, Ana Belen, et. al.:
Motivación estudiantil a través del papel del profesorado farmacéutico en la industria alimentaria. Poster en Congreso. Congreso de Innovación Educativa de la Universidad de Sevilla - InnovarUS. Facultad de CC de la Educación de la Universidad de Sevilla. 2022
Ubeda, Cristina, Hornedo Ortega, Ruth, Gallardo, Marta, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, Cerezo Lopez, Ana Belen:
Mesa redonda con profesionales farmacéuticos en el ámbito alimentario: ¿FarmaFood¿: impacto en estudiantes de Grado y Postgrado. Poster en Congreso. I Congreso Hispano-Brasileño de Innovación Docente en el Área de Ciencia y Tecnología de Alimentos, Nutrición y Salud (CONHISBRA). Online. 2022
Cerezo Lopez, Ana Belen, Ruiz Coronel, Pedro, Gallardo, Marta, García Parrilla, Mª del Carmen, Troncoso Gonzalez, Ana Mª:
Dietary intake of melatonin in the european population. Poster en Congreso. 3rd International Conference on Food Bioactives & Health. Parma, Italia. 2022
González, Marina, Guillamón, José M, Valero Blanco, Eva Maria, Cerezo Lopez, Ana Belen, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, et. al.:
Factors influencing the production of the antioxidant hydroxytyrosolduring alcoholic fermentation: Yeast, Assimilable Nitrogen and Sugar content. Poster en Congreso. In Vino Analytica Scientia 2022. Neustadt an der Weinstraße, Alemania. 2022
González, Marina, Valero Blanco, Eva Maria, Cerezo Lopez, Ana Belen, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, García Parrilla, Mª del Carmen:
Screening of hydroxytyrosol and tyrosine related metabolites in commercial wines by an UHPLC/MS validated method. Poster en Congreso. In Vino Analytica Scientia 2022. Neustadt an der Weinstraße, Alemania. 2022
Cerezo Lopez, Ana Belen:
Nuevas tecnologías apps para mejorar la alimentación. SAlBi educa como herramienta útil. Conferencias impartidas en Jornada. Nuevas tecnologías apps para mejorar la alimentación. SAlBi educa como herramienta úti. Facultad de Farmacia, Universidad de Sevilla. 2021
Gallardo, Marta, Cerezo Lopez, Ana Belen, Hornedo Ortega, Ruth, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, García Parrilla, Mª del Carmen:
Hydroxytyrosol and tryptophan¿s metabolites: Implications in cardiovascular disease. Ponencia en Congreso. VIII Spanish Nutrition Society Young Researchers¿ Meeting. Acceso Online. 2021
Gallardo, Marta, Hornedo Ortega, Ruth, Cerezo Lopez, Ana Belen, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, García Parrilla, Mª del Carmen:
Efecto de melatonina, ácido protocatéquico e hidroxitirosol en el sistema de vitagenes frente a la toxicidad de la alfa sinucleína. Ponencia en Congreso. II Congreso de jóvenes investigadores en ciencias agroalimentarias. 201. Almería. 2019
Fernandez Cruz, Edwin, Cerezo Lopez, Ana Belen, Cantos Villar, Emma, Richard, Tristan, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, et. al.:
Anti-VEGF bioactivity of stilbenes from grape cane of Vitis spp. Poster en Congreso. 11th In Vino Analytica Scientia. Burdeos (Francia). 2019
Fernandez Cruz, Edwin, Carrasco Galán, Fernando, Cerezo Lopez, Ana Belen, García Parrilla, Mª del Carmen, Troncoso Gonzalez, Ana Mª:
Matrix effect of fermented products and stability of melatonin and other L-tryptophan derived compounds at different storage conditions. Poster en Congreso. 11th In Vino Analytica Scientia. Burdeos (Francia). 2019
Gallardo, Marta, Hornedo Ortega, Ruth, Cerezo Lopez, Ana Belen, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, García Parrilla, Mª del Carmen:
Joined effect of hydroxytyrosol, protocatechuic acid and melatonin on alpha-synuclein aggregation and vitagenes expression in PC12 cells. Poster en Congreso. 13th European Nutrition Conference, Federation of European Nutrition Societies. Dublin. 2019
Gallardo, Marta, Hornedo Ortega, Ruth, Cerezo Lopez, Ana Belen, García Parrilla, Mª del Carmen, Troncoso Gonzalez, Ana Mª:
Efecto de melatonina, ácido protocatéquico e hidroxitirosol en el sistema de vitagenes frente a la toxicidad de la alfa sinucleína. Comunicación en congreso. II Congreso de jóvenes investigadores en ciencias agroalimentarias. Almería. 2019
Troncoso Gonzalez, Ana Mª, Marquez , Enrique, Hornedo Ortega, Ruth, Cerezo Lopez, Ana Belen, García Parrilla, Mª del Carmen:
Impact of a Nutrition App in improving eating habits. Poster en Congreso. IV World Congress of Public Health Nutrition y XI Congress of the Spanish Society of Community Nutrition. Madrid. 2018
Hornedo Ortega, Ruth, Gallardo, Marta, Cerezo Lopez, Ana Belen, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, García Parrilla, Mª del Carmen:
Combined neuroprotective effects of melatonin, protocatechuic acid and hydroxytyrosol on alpha-synuclein fibrils formation. Poster en Congreso. American Society for Nutrition's Annual Meeting. Nutrition 201. Boston, MA. 2018
Cerezo Lopez, Ana Belen:
Tribunas Científicas de la Academia Iberoamericana de Farmacia. Conferencias impartidas en Jornada. Tribunas Científicas de la Academia Iberoamericana de Farmacia. Compuestos bioactivos en los alimentos: evaluación de las propiedades antiangiogénicas. Facultad de Farmacia. Universidad de Sevilla. 2017
Fernandez Cruz, Edwin, Cerezo Lopez, Ana Belen, Cantos Villar, Emma, Richard, Tristán, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, et. al.:
Effect of stilbenes derived from Vitis vinifera on the inhibition of VEGFR-2 phosphorylation. Poster en Congreso. 8th International Conference on Polyphenols and Health. Québec, Canadá. 2017
Cerezo Lopez, Ana Belen, Alvarez Fernández, María Antonia, Hornedo Ortega, Ruth, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, García Parrilla, Mª del Carmen:
Melatonin and other indolic related compounds inhibit VEGFinduced VEGFR-2 activation and HUVEC migration in vitro. Comunicación en congreso. The 1st International Conference of Food Bioactives & Health. Institute of Food Research, Norwich, Reino Unido. 2016
Moyle, Cristina, Cerezo Lopez, Ana Belen, Winterbone, Mark, Needs, Paul, Holland, Wendy, et. al.:
Potent and Specific Inhibition of Vegf Signaling Via Slow Tight-Binding of Polyphenols to Vegf: a Novel Paradigm for Explaining the Health Benefits of Dietary Polyphenols. Comunicación en congreso. VI International Conference on Pholyphenols and Health. Buenos Aires, Argentina. 2013
Alvarez Fernández, María Antonia, Hornedo Ortega, Ruth, Cerezo Lopez, Ana Belen, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, García Parrilla, Mª del Carmen:
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Callejón Fernández, Raquel Mª, Cerezo Lopez, Ana Belen, Tesfaye W.michel, Wendu, García Parrilla, Mª del Carmen, Lopez Martinez, Maria Angeles, et. al.:
Characterization of Vinegar Obtained from a Population of Wilde Vid, Vitis Vinífera L. Subspecie Sylvestris (Gmelin) Hegi, Valle de Iregua (la Rioja). Comunicación en congreso. X National Conference in Enology Research. ORENSE, Spain. 2009. Nuevos Horizontes en la Viticultura y Enología. 681. 684
Cerezo Lopez, Ana Belen, Cuevas Montilla, Elyana, García Parrilla, Mª del Carmen, Winterhalter, Peter, Troncoso Gonzalez, Ana Mª:
Anthocyanin Composition of Red Wine Vinegar: Identification, Isolation and Antioxidant Activity. Comunicación en congreso. VI Symposium in Vino Analytica Scientia. Angers, Francia. 2009. VI Symposium in Vino Analytica Scientia. 191. 191
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Polyphenolic Composition of Vnegars Obtained by Surface Acetification in Different Wood Barrels. Comunicación en congreso. IX Research Conference Gienol. Badajoz, Spain. 2007. Advances on Wine Science and Technoloy. 186. 188
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Evaluation of Physico-Chemist Parameters During Red Wine Vinegar Acetfication. Comunicación en congreso. Second Symposium on Research+Development+Innovation for Vinegar Production. Córdoba (España). 2006. Second Symposium on Research+Development+Innovation for Vinegar Production. 257. 261
Otras Publicaciones
M.P. Segura Borrego, Hornedo Ortega, Ruth, Ubeda, Cristina, Gallardo, Marta, González, Marina, et. al.:Valoración antropométrica para la evaluación del estado nutricional. Películas y Videograbaciones. 2022. Español. Facultad de Farmacia, Universidad de Sevila
Patentes:
Cerezo Lopez, Ana Belen, García Parrilla, Mª del Carmen, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, González, Marina:
App de Nutrición SAlBi educa. Otra modalidad de propiedad intelectual. Solicitud: 2021-11-19
García Parrilla, Mª del Carmen, Bogianchini, Michele, Cerezo Lopez, Ana Belen:
Aromatization of Low Alcohol Beberages Elaborated from Wine. Patente de invención, Propiedad industrial. Solicitud: 2011-04-01
Tesis dirigidas y co-dirigidas:
Rebollo Romero, Inmaculada:
Factores que influyen sobre la producción de hidroxitirosol durante la fermentación alcohólica. Tesis Doctoral. 2022
Fernandez Cruz, Edwin:
Caracterización química y bioactividad de compuestos producidos por levaduras y derivados de la vid. Tesis Doctoral. 2018
Vicerrectorado de Investigación. Universidad de Sevilla.
Pabellón de Brasil. Paseo de las Delicias s/n. Sevilla