Ficha personal - María José Martín Piñero


María José Martín Piñero
Email: Solicitar correo
Perfil en ORCID: 0000-0003-1655-7703

Grupo de Investigación: Reología Aplicada.tecnología de Coloides
Departamento/Unidad: Ingeniería Química
Situación profesional: Personal Investigador en Formación (MEC)

Participa en los siguientes proyectos/ayudas en la US:

  • Proyecto de investigación:
    • Producción y caracterización de nanoemulgeles de aceite esencial de limón. Microfluidización versus Ultrasonido (US-1380760 - Equipo Colaborador (Solicitud))
    • Evaluación de la Homogeneización por Microcanales para la Preparación y Caracterización de Emulsiones Submicrónicas de Aceites Esenciales (CTQ2015-70700-P - Equipo Trabajo (Alta/Baja))

  • Contrato con empresas (Arts. 68/83 LOU):
    • Estudios de prospectiva sobre Tensioactivos y Detergentes (0620/0160 - Becario)

  • Ayuda a la investigación:
    • Incentivo al Grupo de Investigación TEP-943 (2017/TEP-943 - Investigador)

Cobertura de la base de datos de proyectos, véase aqui


Publicaciones:

Capítulos en Libros
Santos García, Jenifer, Martín Piñero, María José, Carmona Gallego, Jose Antonio, Calero Romero, Nuria, Muñoz Garcia, Jose:
Development of an emulgel type format based on rosemary essential oil and a fumed silica. Influence of a shear post-treatment on its final properties. Pag. 45-48. En: Proceedings of the Iberian Meeting on Rheology (IBEREO 2019). Springer. 2020. ISBN 978-3-030-27701-7

Martín Piñero, María José, Santos García, Jenifer, Trujillo Cayado, Luis Alfonso, García González, Mari Carmen, Alfaro Rodriguez, Maria Carmen:
Rheology and physical stability of rosemary essential oil emulsions. Pag. 165-169. En: Proceedings of the Iberian Meeting on Rheology (IBEREO 2019). Springer. 2020. ISBN 978-3-030-27701-7

Muñoz Garcia, Jose, Alfaro Rodriguez, Maria Carmen, Trujillo Cayado, Luis Alfonso, Santos García, Jenifer, Martín Piñero, María José:
Production of food bioactive-loaded nanostructures by microfluidization. Pag. 341-390. En: Nanoencapsulation of Food Ingredients by Specialized Equipment. Academic Press. Elsevier. 2019. ISBN 9780128156711

Martín Piñero, María José, García González, Mari Carmen, Ramirez del Amo, Pablo, Muñoz Garcia, Jose, Alfaro Rodriguez, Maria Carmen:
Estabilidad Física de Mezclas de Aceite Esencial de Tomillo y un Tensioactivo no Iónico. Pag. 89-95. En: IV Jornada de Investigacion y Postgrado. 3ciencias. 2018. ISBN 978-84-948577-6-8

García González, Mari Carmen, Carmona Gallego, Jose Antonio, Martín Piñero, María José, Santos García, Jenifer, Alfaro Rodriguez, Maria Carmen:
Rheological properties of aqueous solutions of diutan gum. Pag. 179-181. En: The multidisciplinary science of rheology. Towards a healthy and sustainable development. E-Rheo-Iba. 2017. ISBN 978-84-697-5123-7

Ramirez del Amo, Pablo, Trujillo Cayado, Luis Alfonso, Carmona Gallego, Jose Antonio, Martín Piñero, María José, García González, Mari Carmen:
Interfacial and emulsifying properties of bio-based surfactants obtained from coconut oil. Pag. 218-221. En: The multidisciplinary science of rheology. Towards a healthy and sustainable development. E-Rheo-Iba. 2017. ISBN 978-84-697-5123-7

Martín Piñero, María José, Trujillo Cayado, Luis Alfonso, García González, Mari Carmen, Alfaro Rodriguez, Maria Carmen, Muñoz Garcia, Jose:
Rheological characterization of green emulsions developed with several emulsification methods. Vol. 1. Pag. 163-166. En: Challenges in rheology and development. 2015. ISBN 978-989-26-1056-6

Publicaciones en Revistas
Alfaro Rodriguez, Maria Carmen, Prieto, Paula, García González, Mari Carmen, Martín Piñero, María José, Muñoz Garcia, Jose:
Influence of nanoemulsion/gum ratio on droplet size distribution, rheology and physical stability of nanoemulgels containing inulin and omega-3 fatty acids. En: Journal of the Science of Food and Agriculture. 2022. 10.1002/jsfa.12005

Sánchez Tosina, Antonio, García González, Mari Carmen, Martín Piñero, María José, Muñoz Garcia, Jose, Alfaro Rodriguez, Maria Carmen:
Elaboration and characterization ofnanoemulsion with orange essentialoil and pectin. En: Journal of the Science of Food and Agriculture. 2021. 10.1002/jsfa.11698

Santos García, Jenifer, Calero Romero, Nuria, Trujillo Cayado, Luis Alfonso, Martín Piñero, María José, Muñoz Garcia, Jose:
Processing and formulation optimization of mandarin essential oil-loaded emulsions developed by microfluidization. En: Materials. 2020. doi:10.3390/ma13163486

Martín Piñero, María José, García González, Mari Carmen, Santos García, Jenifer, Alfaro Rodriguez, Maria Carmen, Muñoz Garcia, Jose:
Characterization of novel nanoemulsions, with improved properties, based on rosemary essential oil and biopolymers. En: Journal of the Science of Food and Agriculture. 2020. Pag. 3886-3894. https://doi.org/10.1002/jsfa.10430

Martín Piñero, María José, García González, Mari Carmen, Muñoz Garcia, Jose, Alfaro Rodriguez, Maria Carmen:
Influence of the welan gum biopolymer concentration on the rheological properties, droplet size distribution and physical stability of thyme oil/W emulsions. En: International Journal of Biological Macromolecules. 2019. 10.1016/j.ijbiomac.2019.04.137

Martín Piñero, María José, Carmona Gallego, Jose Antonio, Alfaro Rodriguez, Maria Carmen, Muñoz Garcia, Jose:
Effect of heating temperature of a novel wheat-derived surfactant on a mixture of thyme essential oil/surfactant and on the final emulsions. En: Colloids and Surfaces. A, Physicochemical and Engineering Aspects. 2019. 10.1016/j.colsurfa.2019.123649

Martín Piñero, María José, Ramirez del Amo, Pablo, Muñoz Garcia, Jose, Alfaro Rodriguez, Maria Carmen:
Development of rosemary essential oil nanoemulsions using a wheat biomass-derived surfactant. En: Colloids and Surfaces B: Biointerfaces. 2018. Vol. 173. Pag. 486-492. https://doi.org/10.1016/j.colsurfb.2018.10.024

Martín Piñero, María José, Trujillo Cayado, Luis Alfonso, García González, Mari Carmen, Muñoz Garcia, Jose, Alfaro Rodriguez, Maria Carmen:
Variables de procesado en homogeneizador de alta presión que influyen en la estabilidad física de emulsiones aceite esencial de tomillo/agua. En: Afinidad: Revista de Quimica Teorica y Aplicada. 2018. Vol. In Press

Martín Piñero, María José, Trujillo Cayado, Luis Alfonso, García González, Mari Carmen, Alfaro Rodriguez, Maria Carmen, Muñoz Garcia, Jose:
Effect of emulsifier HLB and stabilizer addition on the physical stability of thyme essential oil emulsions. En: Journal of Dispersion Science and Technology. 2018. https://doi.org/10.1080/01932691.2018.1459677

Martín Piñero, María José, Santos García, Jenifer, Trujillo Cayado, Luis Alfonso, García González, Mari Carmen, Alfaro Rodriguez, Maria Carmen:
Influencia del tensoactivo en la formación y estabilidad física de emulsiones ecológicas concentradas. En: Afinidad: Revista de Quimica Teorica y Aplicada. 2018. Vol. 75. Núm. 581

Aportaciones a Congresos
Martín Piñero, María José:
Sinergias Universidad-Empresa en investigación aplicada. Sector petroquímico. Mesa redonda de Jornada. Sinergias Universidad-Empresa en investigación aplicada. Sector petroquímic. Facultad de química. 2019

Martín Piñero, María José:
Emulgeles de Aceite Esencial de Romero. Ponencia en Jornada. VI JORNADA DE I+D+I y PROGRAMA DE DOCTORADO. Escuela Politecnica Superior. 2019

Martín Piñero, María José, Alfaro Rodriguez, Maria Carmen, Muñoz Garcia, Jose:
Welan versus Xanthan gum as stabilisers of rosemary emulsions. A rheological and physical stability study. Ponencia en Congreso. 3er Congreso de Estudiantes de Doctorado en Química. Universidad de Sevilla, - Facultad de Química. 2019

García González, Mari Carmen, Muñoz Garcia, Jose, Alfaro Rodriguez, Maria Carmen, Carmona Gallego, Jose Antonio, Martín Piñero, María José:
Shear flow of diutan gum aqueous dispersions. Poster en Congreso. 7th Iberian Meeting on Rheology (IBEREO 2019). - Porto, Portugal. 2019

Muñoz Garcia, Jose, García González, Mari Carmen, Carmona Gallego, Jose Antonio, Martín Piñero, María José, Alfaro Rodriguez, Maria Carmen:
Shear flow of diutan gum aqueous dispersions. Poster en Congreso. 7th Iberian Meeting on Rheology (IBEREO 2019). - Porto, Portugal. 2019

Martín Piñero, María José, Santos García, Jenifer, Trujillo Cayado, Luis Alfonso, García González, Mari Carmen, Alfaro Rodriguez, Maria Carmen:
Rheology and physical stability of rosemary essential oil emulsions. Poster en Congreso. 7th Iberian Meeting on Rheology (IBEREO 2019). - Porto, Portugal. 2019

Santos García, Jenifer, Martín Piñero, María José, Carmona Gallego, Jose Antonio, Calero Romero, Nuria, Muñoz Garcia, Jose:
Development of an emulgel type format based on rosemary essential oil and a fumed silica. Influence of a shear post-treatment on its final properties. Ponencia en Congreso. 7th Iberian Meeting on Rheology (IBEREO 2019). - Porto, Portugal. 2019

Martín Piñero, María José, Ramirez del Amo, Pablo, Alfaro Rodriguez, Maria Carmen, Santos García, Jenifer, Muñoz Garcia, Jose:
Applications of microfluidization to the fabrication of thyme essential oil in water emulsions containing welan gum. Poster en Congreso. Loughborough University Research Conference 2018. Ciudad: Loughborough País: Reino Unido. 2018

Martín Piñero, María José, Ramirez del Amo, Pablo, Alfaro Rodriguez, Maria Carmen, Santos García, Jenifer, Muñoz Garcia, Jose:
Development of Thyme Essential Oil Emulsions and a Natural Biopolymer. Poster en Congreso. II Congreso Estudiantes Doctorado en Química. Sevilla. 2018

Carmona Gallego, Jose Antonio, Ramirez del Amo, Pablo, Martín Piñero, María José, Llinares, Rubén, Muñoz Garcia, Jose:
Parallel superposition of welan gum solutions. Poster en Congreso. Annual European Rheology Conference 2018. Sorrento (Italy). 2018

Ramirez del Amo, Pablo, Trujillo Cayado, Luis Alfonso, Carmona Gallego, Jose Antonio, Martín Piñero, María José, García González, Mari Carmen:
Interfacial rheology and emulsifying properties of bio - based surfactants obtained from coconut oil. Poster en Congreso. Ibereo 2017. , - Valencia, España. 2017

García González, Mari Carmen, Portillo, Celia, Martín Piñero, María José, Alfaro Rodriguez, Maria Carmen, Muñoz Garcia, Jose:
Influencia de la Formulación y de las Variables de Procesado Sobre la Estabilidad Física de Emulsiones de Aceite Esencial de Tomillo. Ponencia en Jornada. IV Jornada de Investigación y Postgrado en la EPS. Sevilla. 2017

Martín Piñero, María José, García González, Mari Carmen, Ramirez del Amo, Pablo, Muñoz Garcia, Jose, Alfaro Rodriguez, Maria Carmen:
Estabilidad Física de Mezclas de Aceite Esencial de Tomillo y un Tensioactivo no Iónico. Ponencia en Congreso. IV Jornada de Investigación y Posgrado en la EPS. Escuela Politécnica Superior (Universidad de Sevilla). 2017

Martín Piñero, María José:
Formulación y estabilidad física de emulsiones concentradas de aceite esencial de tomillo. Ponencia en Congreso. I Congreso de Estudiantes de Doctorado en Química. , Universidad de Sevilla, - Facultad de Química. 2017

Martín Piñero, María José, Alfaro Rodriguez, Maria Carmen, Trujillo Cayado, Luis Alfonso, García González, Mari Carmen, Muñoz Garcia, Jose:
Desarrollo de emulsiones concentradas formuladas con aceite esencial de tomillo. Ponencia en Congreso. XIV Simposio de Investigadores Jóvenes de la Real Sociedad Española de Química. Badajoz. 2017

Martín Piñero, María José, Trujillo Cayado, Luis Alfonso, García González, Mari Carmen, Alfaro Rodriguez, Maria Carmen, Muñoz Garcia, Jose:
Rheological characterization of green emulsions developed with several emulsification methods. Poster en Congreso. IBEREO 2015. Challenges in Rheology and product developmen. Coimbra, Portugal. 2015

Santos García, Jenifer, Martín Piñero, María José, Trujillo Cayado, Luis Alfonso, Calero Romero, Nuria, Alfaro Rodriguez, Maria Carmen, et. al.:
Producción de emulsiones submicrónicas de biodisolventes. Ponencia en Congreso. XXXV Reunión de la Bienal de la RSEQ. La Coruña, España. 2015

Martín Piñero, María José:
Emulgeles de Aceite Esencial de Romero. Ponencia en Jornada

Vicerrectorado de Investigación. Universidad de Sevilla. Pabellón de Brasil. Paseo de las Delicias s/n. Sevilla