Ficha personal - María Teresa González de la Rosa


María Teresa González de la Rosa
Email: Solicitar correo

Grupo de Investigación: Inmunonutrición e Inmunometabolismo
Departamento/Unidad: Bioquímica Médica y Biología Molecular e Inmunología
Situación profesional: Investigo (Personal Joven-PRTR)

Participa en los siguientes proyectos/ayudas en la US:

  • Contrato con empresas (Arts. 68/83 LOU):
    • Evaluación de las propiedades saludables de ingredientes alimenticios a base de insectos (5150/1030 - Investigador)
    • Estudio de las propiedades saludables de hidrolizados proteicos a base de subproductos pesqueros (5201/1030 - Contratado Investigador)

Cobertura de la base de datos de proyectos, véase aqui


Publicaciones:

Publicaciones en Revistas
González, Mª Teresa, Márquez, Elvira, León León, María José, Montserrat de la Paz, Sergio, Rivero Pino, Fernando:
Exploring Tenebrio molitor as a source of low-molecular-weight antimicrobial peptides using a n in silico approach: correlation of molecular features and molecular docking. En: Journal of the Science of Food and Agriculture. 2024. https://doi.org/10.1002/jsfa.13949

Torrecillas, María, Rivero Pino, Fernando, Trigo, Paula, Toscano, Rocio, González, Mª Teresa, et. al.:
Immunomodulatory properties of hempseed oligopeptides in a LRRK2-associated Parkinson¿s disease animal model. En: Food & Function. 2024. https://doi.org/10.1039/D4FO03167A

Barrera, Luna, Fernández, María África, González, Mª Teresa, Rivero Pino, Fernando, Claro Cala, Carmen Maria, et. al.:
Evaluation of immunomodulatory properties of phenolic extracts from olive mill by-products using Caco-2 cells and molecular docking analysis. 2024. Vol. 18. Núm. 101399. https://doi.org/10.1016/j.jafr.2024.101399

De Miguel Albarreal, Antonio, Rivero Pino, Fernando, Márquez, Elvira, Grao Cruces, Elena, González, Mª Teresa, et. al.:
Mediterranean Diet Combined with Regular Aerobic Exercise and Hemp Protein Supplementation Modulates Plasma Circulating Amino Acids and Improves the Health Status of Overweight Individuals. En: Nutrients. 2024. Vol. 16. Núm. 11. https://doi.org/10.3390/nu16111594

González, Mª Teresa, Montserrat de la Paz, Sergio, Rivero Pino, Fernando:
Production, characterisation, and biological properties of Tenebrio molitor-derived oligopeptides. En: Food Chemistry. 2024. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2024.139400

Villanueva Lazo, Alvaro, Rivero Pino, Fernando, Martín Rubio, María Esther, González, Mª Teresa, Montserrat de la Paz, Sergio, et. al.:
Identification of the Bioavailable Peptidome of Chia Protein Hydrolysate and the In Silico Evaluation of Its Antioxidant and ACE Inhibitory Potential. En: Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2024. Vol. 72. Pag. 3189-3199. https://doi.org/10.1021/acs.jafc.3c05331

Millán Linares, Mª Carmen, Rivero Pino, Fernando, González, Mª Teresa, Villanueva Lazo, Alvaro, Montserrat de la Paz, Sergio:
Identification, characterization, and molecular docking of immunomodulatory oligopeptides from bioavailable hempseed protein hydrolysates. En: Food Research International. 2024

Rivero Pino, Fernando, González, Mª Teresa, Montserrat de la Paz, Sergio:
Review/Reseña: Edible insects as source of biopeptides and their role in immunonutrition. En: Food & Function. 2024. https://doi.org/10.1039/D3FO03901C

Montserrat de la Paz, Sergio, De Miguel Albarreal, Antonio, González, Mª Teresa, Millán Linares, Mª Carmen, Rivero Pino, Fernando:
Protein-based nutritional strategies to manage the development of diabetes: Evidence and challenges on human studies. En: Food & Function. 2023. https://doi.org/10.1039/D3FO02466K

Vicerrectorado de Investigación. Universidad de Sevilla. Pabellón de Brasil. Paseo de las Delicias s/n. Sevilla