Logotipo de Universidad de Sevilla
VICERRECTORADO DE INVESTIGACIÓN
Logotipo Andalucía Tech
Letras Universidad de Sevilla

Ficha personal - Berta Baca Bocanegra


Berta Baca Bocanegra
Telefono: 954557017
Email: Solicitar correo
Perfil en ORCID: 0000-0001-7615-686X
Perfil en ResearcherID: A-7119-2015

Grupo de Investigación: Color y Calidad de Alimentos
Departamento/Unidad: Nutrición y Bromatología, Toxicología y Medicina Legal
Situación profesional: Contratado con Cargo a Proyecto

Responsable de los siguientes proyectos/ayudas en la US:

  • Plan Propio:
    • Aplicación de la espectroscopía ATR-FT-IR y Raman en muestras de madera como herramientas para la elucidación de las principales estructuras moleculares relacionadas con los compuestos fenólicos extraíbles (PP2017-8677)

Participa en los siguientes proyectos/ayudas en la US:

  • Proyectos:
    • Fracciones Peptídicas de Semilla de Uva Como Estabilizantes del Color de Vinos Tintos. Aproximación Molecular a las Interacciones con los Compuestos Fenólicos (AGL2017-84793-C2-2-R - Equipo Trabajo (Memoria))
    • Evaluación de Estrategias Tecnológicas Adaptativas para Vinificación en Condiciones de Cambio Climático (AGL2014-58486-C2-2-R - Equipo Trabajo (Alta/Baja))
    • Evaluación de la Madurez Fenólica de la Uva, y de su Contribución a la Estabilización del Color de Vinos Tintos, por Técnicas Ópticas de Análisis de Imagen (AGL2011-30254-C02-02 - Contratado)

  • Ayudas:
    • Incentivo al Grupo de Investigación AGR-225 (2017/AGR-225 - Investigador)

Cobertura de la base de datos de proyectos, véase aqui


Publicaciones:

Capítulos en Libros
Nogales Bueno, Julio, Rodríguez Pulido, Francisco José, Baca Bocanegra, Berta, González-Miret Martín, María Lourdes, Heredia Mira, Francisco José, et. al.:
Hyperspectral Imaging -A Novel Green Chemistry Technology for the Oenological and Viticultural Sectors. Vol. 12. Pag. 45-56. En: Agricultural Research Updates. Volume 12. Nova Sciences. 2015

Publicaciones en Revistas
Nogales Bueno, Julio, Feliz, Luis, Baca Bocanegra, Berta, Hernández Hierro, José Miguel, Heredia, Francisco J., et. al.:
Comparative study on the use of three different near infrared spectroscopy recording methodologies for varietal discrimination of walnuts. En: Talanta. 2020. Vol. 206. https://doi.org/10.1016/j.talanta.2019.120189

Baca Bocanegra, Berta, Nogales Bueno, Julio, García Estévez, Ignacio, Escribano Bailón, Mª Teresa, Hernández Hierro, José Miguel, et. al.:
Screening of wine extractable total phenolic and ellagitannin contents in revalorized cooperage byproducts: evaluation by Micro-NIRS technology. En: Food And Bioprocess Technology. 2019. Vol. 12. Núm. 3. Pag. 477-485. https://doi.org/10.1007/s11947-018-2225-z

Baca Bocanegra, Berta, Hernández Hierro, José Miguel, Nogales Bueno, Julio, Heredia, Francisco J.:
Feasibility study on the use of a portable micro near infrared spectroscopy device for the ¿in vineyard¿ screening of extractable polyphenols in red grape skins. En: Talanta. 2019. Vol. 192. Pag. 353-359. https://doi.org/10.1016/j.talanta.2018.09.057

Baca Bocanegra, Berta, Nogales Bueno, Julio, Hernández Hierro, José Miguel, Heredia, Francisco J.:
Evaluation of extractable polyphenols released to wine from cooperage byproduct by near infrared hyperspectral imaging. En: Food Chemistry. 2018. Vol. 244. Pag. 206-212. 10.1016/j.foodchem.2017.10.027

Baca Bocanegra, Berta, Nogales Bueno, Julio, Heredia, Francisco J., Hernández Hierro, José Miguel:
Estimation of total phenols, flavanols and extractability of phenolic compounds in grape seeds using vibrational spectroscopy and chemometric tools. En: Sensors. 2018. Vol. 18. Núm. 8. https://doi.org/10.3390/s18082426

Baca Bocanegra, Berta, Nogales Bueno, Julio, Heredia, Francisco J., Hernández Hierro, José Miguel:
Influence of oak wood chips-grape mix maceration on the extraction of anthocyanins from low-extractable anthocyanin content red grapes. En: European Food Research and Technology. 2018. Vol. 244. Núm. 4. Pag. 729-734. https://doi.org/10.1007/s00217-017-2999-7

Nogales Bueno, Julio, Baca Bocanegra, Berta, Jara Palacios, María José, Hernández Hierro, José Miguel, Heredia, Francisco J.:
Evaluation of the influence of white grape seed extracts as copigment sources on the anthocyanin extraction from grape skins previously classified by near infrared hyperspectral tools. En: Food Chemistry. 2017. Vol. 225. Pag. 1685-1690. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.10.118

Nogales Bueno, Julio, Baca Bocanegra, Berta, Rooney, Abigail, Hernández Hierro, José Miguel, Heredia, Francisco J., et. al.:
Linking ATR-FTIR and Raman features to phenolic extractability and other attributes in grape skin. En: Talanta. 2017. Vol. 167. Pag. 44-50. 10.1016/j.talanta.2017.02.008

Nogales Bueno, Julio, Baca Bocanegra, Berta, Rooney, Abigail, Hernández Hierro, José Miguel, Byrne, Hugh J., et. al.:
Study of phenolic extractability in grape seeds by means of ATR-FTIR and Raman spectroscopy. En: Food Chemistry. 2017. Vol. 232. Pag. 602-609. http://doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.04.049

Gordillo Arrobas, Belén, Baca Bocanegra, Berta, Rodríguez Pulido, Francisco José, González-Miret Martín, María Lourdes, García Estevez, Ignacio, et. al.:
Optimisation of an oak chips-grape mix maceration process. Influence of chip dose and maceration time. En: Food Chemistry. 2016. Vol. 206. Pag. 249-259. 10.1016/j.foodchem.2016.03.041

Baca Bocanegra, Berta, Nogales Bueno, Julio, Rodríguez Pulido, Francisco José, González-Miret Martín, María Lourdes, Hernández Hierro, José Miguel, et. al.:
Near infrared hyperspectral imaging: recent applications in the oenological and viticultural sectors. En: NIR News. 2016. Vol. 27. Núm. 6. Pag. 14-18. https://doi.org/10.1255/nirn.1630

Nogales Bueno, Julio, Baca Bocanegra, Berta, Rodríguez Pulido, Francisco José, Heredia Mira, Francisco José, Hernández Hierro, José Miguel:
Use of near infrared hyperspectral tools for the screening of extractable polyphenols in red grape skins. En: Food Chemistry. 2015. Vol. 172. Pag. 559-564. doi:10.1016/j.foodchem.2014.09.112

Aportaciones a Congresos
Baca Bocanegra, Berta, Nogales Bueno, Julio, Heredia, Francisco J., Hernández Hierro, José Miguel:
Estimation of total phenols, flavanols and extractability of phenolic compounds in grape seeds using hyperspectral imaging and chemometrics. Poster en Congreso. X Congreso Ibérico de Espectroscopía - XXVI Reunión Nacional de Espectroscopía. Lisboa (Portugal). 2018

Baca Bocanegra, Berta, Nogales Bueno, Julio, Gorey, Brian, Heredia, Francisco J., Byrne, Hugh J., et. al.:
Study of phenolic extractability in cooperage byproduct using vibrational spectroscopy and scanning electron microscopy features. Poster en Congreso. X Congreso Ibérico de Espectroscopía - XXVI Reunión Nacional de Espectroscopía. Lisboa (Portugal). 2018

Baca Bocanegra, Berta, Hernández Hierro, José Miguel, Rodríguez Pulido, Francisco José, Nogales Bueno, Julio, Heredia, Francisco J.:
Selection of representative samples from near infrared hyperspectral imaging data to control grape quality. Poster en Congreso. X Congreso Ibérico de Espectroscopía - XXVI Reunión Nacional de Espectroscopía. Lisboa (Portugal). 2018

Baca Bocanegra, Berta, Nogales Bueno, Julio, Hernández Hierro, José Miguel, Heredia, Francisco J.:
"In situ" screening of extractable polyphenols in cooperage byproducts: evaluation of portable micro near infrared spectroscopy technology. Poster en Congreso. 10th In Vino Analytica Scientia Symposium. Salamanca (España). 2017

Nogales Bueno, Julio, Baca Bocanegra, Berta, Rooney, Abigail, Hernández Hierro, José Miguel, Byrne, Hugh James, et. al.:
Study of phenolic extractability in grape seeds by means of ATR-FTIR and Raman spectroscopy. Poster en Congreso. 10th In Vino Analytica Scientia Symposium. Salamanca (España). 2017

Baca Bocanegra, Berta, Nogales Bueno, Julio, Heredia, Francisco J., Hernández Hierro, José Miguel:
Cooperage byproduct spectral characterization by near infrared hyperspectral imaging: evaluation of extractable polyphenols released to wine. Poster en Congreso. 10th In Vino Analytica Scientia Symposium. Salamanca (España). 2017

Baca Bocanegra, Berta, Nogales Bueno, Julio, Hernández Hierro, José Miguel, Heredia, Francisco J.:
Effect of post fermentative addition and readdition of American barrel-shoot wastes on phenolic composition and chromatic quality of Syrah red wines. Poster en Congreso. 10th In Vino Analytica Scientia Symposium. Salamanca (España). 2017

Nogales Bueno, Julio, Baca Bocanegra, Berta, Heredia, Francisco J., Hernández Hierro, José Miguel:
Influence of the addition of enzymes on the anthocyanin extraction from grape skins previously identified by near infrared hyperspectral tools as low level extractable total anthocyanin content. Poster en Congreso. 10th In Vino Analytica Scientia Symposium. Salamanca (España). 2017

Baca Bocanegra, Berta, Nogales Bueno, Julio, Heredia, Francisco J., Hernández Hierro, José Miguel:
Feasibility study on the use of a portable micro near infrared spectroscopy device for the "in vineyard" screening of extractable polyphenols in red grape skins. Poster en Congreso. 10th In Vino Analytica Scientia Symposium. Salamanca (España). 2017

Baca Bocanegra, Berta, Nogales Bueno, Julio, Romero Molina, Laura, Escudero Gilete, Maria Luisa, Heredia, Francisco J., et. al.:
Use of near infrared hyperspectral tools for the screening of relevant parameters in coffee beans. Poster en Congreso. XXV National Spectroscopy Meeting (XXV RNE) and IX Iberian Spectroscopy Conference (IX CIE). Alicante (España). 2016

Nogales Bueno, Julio, Baca Bocanegra, Berta, Jara Palacios, María José, Rodríguez Pulido, Francisco José, Heredia, Francisco J., et. al.:
Effect of white grape seed in the anthocyanin extraction from red grape skins previously classified by near infrared hyperspectral tools. Poster en Congreso. XXV National Spectroscopy Meeting (XXV RNE) and IX Iberian Spectroscopy Conference (IX CIE). Alicante (España). 2016

Baca Bocanegra, Berta, Nogales Bueno, Julio, Rodríguez Pulido, Francisco José, Heredia, Francisco J., Hernández Hierro, José Miguel:
Effect of oak wood chips in the anthocyanin extraction from grape skins previously classified using near infrared hyperspectral image. Poster en Congreso. XXV National Spectroscopy Meeting (XXV RNE) and IX Iberian Spectroscopy Conference (IX CIE). Alicante (España). 2016

Nogales Bueno, Julio, Baca Bocanegra, Berta, Rodríguez Pulido, Francisco José, Heredia, Francisco J., Hernández Hierro, José Miguel:
Use of near infrared hyperspectral tools for the screening of extractable polyphenols in red grape skins. Comunicación en congreso. XXV National Spectroscopy Meeting (XXV RNE) and IX Iberian Spectroscopy Conference (IX CIE). Alicante (España). 2016

Heredia, Francisco J., Rodríguez Pulido, Francisco José, Jara Palacios, María José, Nogales Bueno, Julio, Baca Bocanegra, Berta, et. al.:
Investigación en Color y Calidad de Alimentos. Comunicación en Jornada. III Jornadas de Investigación y Postgrado. Universidad de Sevilla, Sevilla (España). 2016

Gordillo Arrobas, Belén, Baca Bocanegra, Berta, Rodríguez Pulido, Francisco José, González-Miret Martín, María Lourdes, García Estévez, Ignacio, et. al.:
Optimization of a wood-grape mix maceration process. Influence of chips dose and maceration time. Poster en Congreso. In Vino Analytica Scientia 2015. Mezzocorona, Trento, Italia. 2015

Cejudo Bastante, María Jesús, Gordillo Arrobas, Belén, Baca Bocanegra, Berta, Heredia Mira, Francisco José:
Aplicación de la colorimetría diferencial a la evolución cromática de vinos tintos de clima cálido con adición de virutas de roble durante la fase de encubado. Poster en Congreso. X Congreso Nacional del Color. Valencia (España). 2013

Patentes:


Gordillo Arrobas, Belén, Jara Palacios, María José, Nogales Bueno, Julio, Baca Bocanegra, Berta, Rivero Granados, Francisco José, et. al.:
Procedimiento para obtener un hidrolizado enzimático a partir de semillas sobremaduras de uva y uso del mismo. Patente de invención, Propiedad industrial. Solicitud: 2017-10-16

Vicerrectorado de Investigación. Universidad de Sevilla. Pabellón de Brasil. Paseo de las Delicias s/n. Sevilla