Ficha personal - María Teresa González de la Rosa
María Teresa González de la Rosa
Email: Solicitar correo
Página personal: https://www.linkedin.com/in/teresa-glez-delarosa20/
Perfil en ORCID: 0009-0002-2902-0518
Perfil en Scopus: 58676436800
Grupo de Investigación: Inmunonutrición e Inmunometabolismo
Departamento/Unidad: Bioquímica Médica y Biología Molecular e Inmunología
Situación profesional: Predoctoral PIF FPU Ministerio
Participa en los siguientes proyectos/ayudas en la US:
- Proyecto de investigación:
- Desarrollo de nanoingredientes neuroprotectores a partir de subproductos de la industria oleícola (NANOFOOD4BRAIN-FRA2025-SMP - Equipo Trabajo (Alta/Baja))
- Contrato con empresas (Arts. 68/83 LOU):
- Estudio de las propiedades anti-inflamatorias de péptidos bioactivos presentes en hidorlizados proteicos obtenidos a partir de harina de insecto (5349/1030 - Investigador)
- Desarrollo de un nuevo proceso de elaboración para ibérico basado en el aumento de glutatión y el efecto "Kokumi" (5415/1030 - Investigador)
- Evaluación de las propiedades saludables de ingredientes alimenticios a base de insectos (5150/1030 - Investigador)
- Estudio de las propiedades saludables de hidrolizados proteicos a base de subproductos pesqueros (5201/1030 - Contratado Investigador)
Cobertura de la base de datos de proyectos, véase aqui
Publicaciones:
Publicaciones en Revistas
González, Mª Teresa:Olive Leaf Protein Hydrolysate as a Novel Source of Antimicrobial Peptides: Peptidomic Characterization and In Silico Evaluation. En: Molecules. 2025. https://doi.org/10.3390/molecules30163382
Torrecillas, María, Claro Cala, Carmen Maria, González, Mª Teresa, Barrera-Chamorro, Luna, Millán Linares, Mª Carmen, et. al.:
Neuroavailable peptides from hempseed protein hydrolysates reduce hippocampal inflammation and glial activation in a scopolamine-induced Alzheimer¿s disease. En: Biomedicine & Pharmacotherapy. 2025. Vol. 191. Núm. 118438. https://doi.org/10.1016/j.biopha.2025.118438
Barrera-Chamorro, Luna, Del Río, José Luis, González, Mª Teresa:
Review/Reseña: Microbiota-derived extracellular vesicles: current knowledge, gaps, and challenges in precision nutrition. En: Frontiers in Immunology. 2025. Vol. 16. Núm. 1514726. https://doi.org/10.3389/fimmu.2025.1514726
Rivero Pino, Fernando, González, Mª Teresa, Torrecillas, María, Barrera-Chamorro, Luna, Del Río, José Luis, et. al.:
Characterization of Rugulopteryx okamurae algae: A source of bioactive peptides, omega-3 fatty acids, and volatile compounds. En: Food Chemistry. 2025. Vol. 473. Núm. 143084. 10.1016/j.foodchem.2025.143084
González, Mª Teresa, Del Valle Alonso, Miguel Angel, Montserrat de la Paz, Sergio, Rivero Pino, Fernando:
Neuroprotective effect of mealworm protein hydrolysate-derived bioactive peptides in human microglial cells. En: Journal of Insects as Food and Feed. 2024. https://doi.org/10.1163/23524588-00001313
González, Mª Teresa, Márquez, Elvira, León León, María José, Montserrat de la Paz, Sergio, Rivero Pino, Fernando:
Exploring Tenebrio molitor as a source of low-molecular-weight antimicrobial peptides using a n in silico approach: correlation of molecular features and molecular docking. En: Journal of the Science of Food and Agriculture. 2024. https://doi.org/10.1002/jsfa.13949
Torrecillas, María, Rivero Pino, Fernando, Trigo, Paula, Toscano, Rocio, González, Mª Teresa, et. al.:
Immunomodulatory properties of hempseed oligopeptides in a LRRK2-associated Parkinson¿s disease animal model. En: Food & Function. 2024. https://doi.org/10.1039/D4FO03167A
Barrera-Chamorro, Luna, Fernández, María África, González, Mª Teresa, Rivero Pino, Fernando, Claro Cala, Carmen Maria, et. al.:
Evaluation of immunomodulatory properties of phenolic extracts from olive mill by-products using Caco-2 cells and molecular docking analysis. 2024. Vol. 18. Núm. 101399. https://doi.org/10.1016/j.jafr.2024.101399
De Miguel Albarreal, Antonio, Rivero Pino, Fernando, Márquez, Elvira, Grao Cruces, Elena, González, Mª Teresa, et. al.:
Mediterranean Diet Combined with Regular Aerobic Exercise and Hemp Protein Supplementation Modulates Plasma Circulating Amino Acids and Improves the Health Status of Overweight Individuals. En: Nutrients. 2024. Vol. 16. Núm. 11. https://doi.org/10.3390/nu16111594
González, Mª Teresa, Montserrat de la Paz, Sergio, Rivero Pino, Fernando:
Production, characterisation, and biological properties of Tenebrio molitor-derived oligopeptides. En: Food Chemistry. 2024. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2024.139400
Villanueva Lazo, Alvaro, Rivero Pino, Fernando, Martín Rubio, María Esther, González, Mª Teresa, Montserrat de la Paz, Sergio, et. al.:
Identification of the Bioavailable Peptidome of Chia Protein Hydrolysate and the In Silico Evaluation of Its Antioxidant and ACE Inhibitory Potential. En: Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2024. Vol. 72. Pag. 3189-3199. https://doi.org/10.1021/acs.jafc.3c05331
Millán Linares, Mª Carmen, Rivero Pino, Fernando, González, Mª Teresa, Villanueva Lazo, Alvaro, Montserrat de la Paz, Sergio:
Identification, characterization, and molecular docking of immunomodulatory oligopeptides from bioavailable hempseed protein hydrolysates. En: Food Research International. 2024
Rivero Pino, Fernando, González, Mª Teresa, Montserrat de la Paz, Sergio:
Review/Reseña: Edible insects as source of biopeptides and their role in immunonutrition. En: Food & Function. 2024. https://doi.org/10.1039/D3FO03901C
Montserrat de la Paz, Sergio, De Miguel Albarreal, Antonio, González, Mª Teresa, Millán Linares, Mª Carmen, Rivero Pino, Fernando:
Protein-based nutritional strategies to manage the development of diabetes: Evidence and challenges on human studies. En: Food & Function. 2023. https://doi.org/10.1039/D3FO02466K
Aportaciones a Congresos
Del Río, José Luis, Barrera-Chamorro, Luna, Fernández, María África, Torrecillas, María, González, Mª Teresa, et. al.:Evaluation of pectin-based prebiotic fibers in a preclinical model of Alzheimer¿s disease. Comunicación en congreso. I International Conference on Nutritional Biochemistry and Immunology. Sevilla. 2024
Del Río, José Luis, Barrera-Chamorro, Luna, Fernández, María África, Torrecillas, María, González, Mª Teresa, et. al.:
Potencial neuroprotector de una pectina extraída de subproductos del aceite de oliva mediante la regulación de la dinámica del eje microbiota-intestino-cerebro en la enfermedad de Alzheimer. Comunicación en congreso. Research day. II Jornada de Investigación para Estudiantes de Grado, Doctorado, Máster y Especialistas en Formació. Sevilla. 2024
Del Río, José Luis, Barrera-Chamorro, Luna, Fernández, María África, Torrecillas, María, González, Mª Teresa, et. al.:
Neuroprotective effects of alperujo-derived pectin in a murine model of Alzheimer¿s Disease. Comunicación en congreso. XIV Reunión de Jóvenes Farmacólogos de Andalucía. Málaga. 2024
Vicerrectorado de Investigación. Universidad de Sevilla.
Pabellón de Brasil. Paseo de las Delicias s/n. Sevilla