Logotipo de Universidad de Sevilla
VICERRECTORADO DE INVESTIGACIÓN
Logotipo Andalucía Tech
Letras Universidad de Sevilla

Ficha personal - Raquel María Callejón Fernández


Raquel María Callejón Fernández
Telefono: 954556761
Email: Solicitar correo
Perfil en ORCID: 0000-0001-5285-4575
Perfil en Scopus: 16030591300
Perfil en Dialnet: 1797320

Grupo de Investigación: Derivados de la Uva
Departamento/Unidad: Nutrición y Bromatología, Toxicología y Medicina Legal
Situación profesional: Profesora Titular de Universidad

Responsable de los siguientes proyectos/ayudas en la US:

  • Proyectos:
    • Caracterización Espectroscópica y Sensométrica de Vinagres Andaluces con Denominación de Origen (P12-AGR-1601)

  • Plan Propio:
    • Integridad del Aceite de Oliva Virgen Extra Ecológico de variedad Picual y Hojiblanca (PP2018-10732)

Participa en los siguientes proyectos/ayudas en la US:

  • Proyectos:
    • Caracterización Química y Bioactividad de Compuestos Derivados de Aminoácidos Aromáticos Relacionados con el Metabolismo de Levaduras (AGL2013-47300-C3-2-R - Equipo de Investigación)
    • Evaluación de la Calidad y Seguridad de una Nueva Bebida Obtenida a partir de Fresa no apta para Comercialización (AGL2010-22152-C03-01 - Investigador)
    • Evaluación de la calidad y seguridad de condimentos obtenidos de frutas (AGL2007-66417-C02-01 - Becario)
    • Desarrollo de metodología para la cuantificación, identificación y evaluación de bacterias acéticas para la producción de vinagres de vino: evaluación de la calidad aromática y sensorial (AGL2004-07494-C02-01 - Becario)

  • Contratos Arts. 68/83 LOU:
    • Caracterización aromática de isómeros. (1907/0678 - Investigador)
    • Producción de Melatonina por levaduras (1694/0460 - Investigador)
    • Efectos de la ingesta de vinos andaluces de crianza biológica sobre la función endotelial. (12710/0460 - Investigador)
    • Aplicación del sistema de análisis de peligros y puntos críticos de control (APPCC) en el proceso de producción de tapones de corcho y la determinación analítica de cloroanisoles y sus precursores clorofenoles mediante CG-EM en el mismo (OG-106/04 - Becario)

  • Ayudas:
    • Incentivo al Grupo de Investigación AGR-167 (2017/AGR-167 - Investigador)
    • Incentivo al Grupo de Investigación AGR-167 (2011/AGR-167 - Investigador)
    • Incentivo al Grupo de Investigación AGR-167 (2010/AGR-167 - Investigador)
    • Ayuda a la Consolidación del Grupo de Investigación AGR-167 (2009/AGR-167 - Investigador)
    • Ayuda a la Consolidación del Grupo de Investigación AGR-167 (2008/AGR-167 - Investigador)
    • Ayuda a la Consolidación del Grupo de Investigación AGR-167 (2007/AGR-167 - Investigador)
    • Ayuda a la Consolidación del Grupo de Investigación AGR-167 (2005/AGR-167)

Cobertura de la base de datos de proyectos, véase aqui


Publicaciones:

Libros
Ramos Carrillo, Antonio, Escudero Gilete, Maria Luisa, González-Miret Martín, María Lourdes, Meléndez Martínez, Antonio Jesús, Gutiérrez Praena, Daniel, et. al.:
Quimioinformática, Investigación e Historia de la Farmacia. Universidad de Sevilla, Sevilla, España. Secretariado de Recursos Audiovisuales de la Universidad de Sevilla. 2012. ISBN 978-84-15687-19-1

Capítulos en Libros
Jiménez Herrera, Brigida, Rivas Ana, Sánchez Ortiz, Araceli, Callejón Fernández, Raquel Mª, Lorenzo Tovar, Mª Luisa:
Influencia del Riego Sobre las Características Organolépticas y el Contenido de Compuestos Fenólicos del Aceite de Oliva Virgen. En: El Sector de Elaboración de Aceite de Oliva: un Estudio Multidisciplinar. GEA Westfalia Separator Ibérica. 2013

Callejón Fernández, Raquel Mª, Úbeda Aguilera, Cristina, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, Morales Gómez, Mª Lourdes:
Analytical Methods of the Determination of Arginine Amino Acid. Pag. 1-33. En: Arginine Amino Acid. Estados Unidos. Nova Sciences. 2011. ISBN 978-1-61761-981-6

Benito Hernández, Elena María, Callejón Fernández, Raquel Mª, Morales Gómez, Mª Lourdes, Vega Holm, Margarita:
Cáncer de mama: Epidemiología, prevención y tratamiento

Publicaciones en Revistas
Ríos Reina, Rocío, García González, Diego Luis, Callejón Fernández, Raquel Mª, Amigo Rubio, José Manuel:
NIR spectroscopy and chemometrics for the typification of Spanish wine vinegars with a Protected Designation of Origin. En: Food Control. 2018. Vol. 89. Pag. 108-116. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2018.01.031

Ríos Reina, Rocío, Morales Gómez, Mª Lourdes, García González, Diego Luis, Amigo Rubio, José Manuel, Callejón Fernández, Raquel Mª:
Sampling methods for the study of volatile profile of PDO wine vinegars. A comparison using multivariate data analysis. En: Food Research International. 2018. Vol. 105. Pag. 880-896. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2017.12.001

Ortiz Romero, Clemente, Ríos Reina, Rocío, Morales Gómez, Mª Lourdes, García González, Diego Luis, Callejón Fernández, Raquel Mª:
A viability study of C-O isotope fingerprint for different geographical provenances of Spanish wine vinegars. En: European Food Research and Technology. 2018. Vol. 244. Pag. 1159-1167. https://doi.org/10.1007/s00217-017-3026-8

Morales Gómez, Mª Lourdes, Callejón Fernández, Raquel Mª, Ordóñez Díaz, José Luis, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, García Parrilla, Mª del Carmen:
Comparative assessment of software for non-targeted data analysis in the study of volatile fingerprint changes during storage of a strawberry beverage. En: Journal of Chromatography A. 2017. Vol. 1522. Pag. 70-77. https://doi.org/10.1016/j.chroma.2017.09.056

Morales Gómez, Mª Lourdes, Callejón Fernández, Raquel Mª, Ordóñez Díaz, José Luis, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, García Parrilla, Mª del Carmen:
Comparative assessment of software for non-targeted data analysis in the study of volatile fingerprint changes during storage of a strawberry beverage. En: Journal of Chromatography A. 2017. Vol. 1522. Pag. 70-77

Perez Bernal, Juan Luis, Villar Navarro, Mercedes, Morales Gómez, Mª Lourdes, Úbeda Aguilera, Cristina, Callejón Fernández, Raquel Mª:
The smartphone as an economical and reliable tool for monitoring the browing process in sparkling wine. En: Computers and Electronics in Agriculture. 2017. Vol. 141. Pag. 248-254. http://dx.doi.org/10.1016/j.compag.2017.07.0290

Úbeda Aguilera, Cristina, Callejón Fernández, Raquel Mª, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, Morales Gómez, Mª Lourdes:
Consumer acceptance of new strawberry vinegars by preference mapping. En: International Journal of Food Properties. 2017. Vol. 20. Pag. 2760-2771. 10.1080/10942912.2016.1252388

Ríos Reina, Rocío, Callejón Fernández, Raquel Mª, Oliver Pozo, Celia, Amigo Rubio, José Manuel, García González, Diego Luis:
ATR-FTIR as a potential tool for controlling high quality vinegar categories. En: Food Control. 2017. Vol. 78. Pag. 230-237. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2017.02.065

Ríos Reina, Rocío, Elcoroaristizabal, Saioa, Ocaña Gonzalez, Juan Antonio, García González, Diego Luis, Amigo Rubio, José Manuel, et. al.:
Characterization and authentication of Spanish PDO wine vinegars using multidimensional fluorescence and chemometrics. En: Food Chemistry. 2017. Vol. 230. Pag. 108-116. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.02.118

Morales Gómez, Mª Lourdes, Fierro Risco, Jesús, Callejón Fernández, Raquel Mª, Paneque Macías, Patricia:
Monitoring volatile compounds production throughout fermentation by Saccharomyces and non-Saccharomyces strains using headspace sorptive extraction. En: Journal of Food Science and Technology. 2017. Vol. 54. Núm. 2. Pag. 538-557. 10.1007/s13197-017-2499-6

Paneque Macías, Patricia, Morales Gómez, Mª Lourdes, Callejón Fernández, Raquel Mª:
Elemental characterisation of Andalusian wine vinegars with protected designation of origin by ICP-OES and chemometric approach. En: Food Control. 2017. Vol. 75. Pag. 203-210

Ordóñez Díaz, José Luis, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, García Parrilla, Mª del Carmen, Callejón Fernández, Raquel Mª:
Review/Reseña: Recent trends in the determination of biogenic amines in fermented beverages - A review. En: Analytica Chimica Acta. 2016. Vol. 939. Pag. 10-25. https://doi.org/10.1016/j.aca.2016.07.045

Elcoroaristizabal, Saioa, Callejón Fernández, Raquel Mª, Amigo Rubio, José Manuel, Ocaña Gonzalez, Juan Antonio, Morales Gómez, Mª Lourdes, et. al.:
Fluorescence excitation/emission matrix spectroscopy as a tool for determining quality of sparkling wines. En: Food Chemistry. 2016. Vol. 206. Pag. 284-290. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.03.037

Vergara, Diego, Ríos Reina, Rocío, Úbeda Aguilera, Cristina, Escudero Gilete, Maria Luisa, Callejón Fernández, Raquel Mª:
Menús ofertados en centros de educación infantil de Sevilla: adecuación a criterios nutricionales y a las recomendaciones dietéticas. En: Nutrición Hospitalaria. 2016. Vol. 33. Núm. 3. Pag. 671-677

Úbeda Aguilera, Cristina, Callejón Fernández, Raquel Mª, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, Peña Neira, a, Morales Gómez, Mª Lourdes:
Volatile profile characterisation of Chilean sparkling wines produced by traditional and Charmat methods via sequential stir bar sorptive extraction. En: Food Chemistry. 2016. Vol. 207. Pag. 261-271. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.03.117

Úbeda Aguilera, Cristina, Callejón Fernández, Raquel Mª, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, Moreno Rojas, José Manuel, Peña Rodriguez, Francisco de Paula, et. al.:
A comparative study on aromatic profiles of strawberry vinegars obtained using different conditions in the production process. En: Food Chemistry. 2016. Vol. 192. Pag. 1051-1059. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.07.091

Callejón Fernández, Raquel Mª, Úbeda Aguilera, Cristina, Ríos Reina, Rocío, Morales Gómez, Mª Lourdes, Troncoso Gonzalez, Ana Mª:
Review/Reseña: Recent developments in the analysis of musty odour compounds in water and wine: A review. En: Journal of Chromatography A. 2016. Vol. 1428. Pag. 72-85. doi:10.1016/j.chroma.2015.09.008

Castro, Marta, Ríos Reina, Rocío, Úbeda Aguilera, Cristina, Callejón Fernández, Raquel Mª:
Evaluation of school menus: comparing public, private and charter schools. En: Revista de Nutrição da PUCCAMP. 2016. Vol. 29. Núm. 1. Pag. 97-108. http://dx.doi.org/10.1590/1678-98652016000100010

Callejón Fernández, Raquel Mª, Rodriguez Naranjo, Mª Isabel, Úbeda Aguilera, Cristina, Hornedo Ortega, Ruth, García Parrilla, Mª del Carmen, et. al.:
Reported Foodborne Outbreaks Due to Fresh Produce in the United States and European Union: Trends and Causes. En: Foodborne Pathogens and Disease. 2015. Vol. 12. Núm. 1. Pag. 32-38. 10.1089/fpd.2014.1821

Callejón Fernández, Raquel Mª, Úbeda Aguilera, Cristina, Hidalgo, C., Mas, A., Troncoso Gonzalez, Ana Mª, et. al.:
Changes on free amino acids during the alcoholic fermentation of strawberry and persimmon. En: International Journal of Food Science & Technology. 2015. Vol. 50. Pag. 48-54. 10.1111/ijfs.12661

Ordóñez Díaz, José Luis, Sainz, F., Callejón Fernández, Raquel Mª, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, Torija, M. J., et. al.:
Impact of gluconic fermentation of strawberry using acetic acid bacteria on amino acids and biogenic amines profile. En: Food Chemistry. 2015. Vol. 178. Pag. 221-228. doi:10.1016/j.foodchem.2015.01.085

Jiménez Herrera, Brigida, Callejón Fernández, Raquel Mª, Sánchez Ortiz, Araceli, Ortega Bernaldo de Quiros (Ugr Rnm 101), Eduardo, Lorenzo Tovar, Mª Luisa, et. al.:
Agronomic Parameters, Quality Indices, and Sensory Attributes of Virgin Olive Oils from Hojiblanca and Picudo Varieties from Three Successive Crop Years. En: European Journal of Lipid Science And Technology. 2014. Vol. 116. Núm. 12. Pag. 1647-1653. https://doi.org/10.1002/ejlt.201400043

Morales Gómez, Mª Lourdes, Callejón Fernández, Raquel Mª, Úbeda Aguilera, Cristina, Gago, C., Miguel, M.g., et. al.:
Effect of store time at low temperature on the volatile compound composition of Sevillana and Maravilla raspberry. En: Postharvest Biology and Technology. 2014. Vol. 96. Pag. 128-134

Úbeda Aguilera, Cristina, Callejón Fernández, Raquel Mª, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, Morales Gómez, Mª Lourdes, García Parrilla, Mª del Carmen:
Influence of the production process of strawberry industrial puree on free and glycosidically bound aroma compounds. En: Innovative Food Science and Emerging Technologies. 2014. Vol. 26. Pag. 381-388

Ordóñez Díaz, José Luis, Callejón Fernández, Raquel Mª, Morales Gómez, Mª Lourdes, García Parrilla, Mª del Carmen:
A survey of biogenic amines in vinegars. En: Food Chemistry. 2013. Vol. 141. Núm. 3. Pag. 2713-2719. 10.1016/j.foodchem.2013.05.087

Rodriguez Naranjo, Mª Isabel, Ordóñez Díaz, José Luis, Callejón Fernández, Raquel Mª, Cantos Villar, Emma, García Parrilla, Mª del Carmen:
Melatonin is formed during winemaking at safe levels of biogenic amines. En: Food and Chemical Toxicology. 2013. Vol. 57. Pag. 140-146. http://dx.doi.org/10.1016/j.fct.2013.03.014

Callejón Fernández, Rocío, Callejón Fernández, Raquel Mª:
Meeting-Abstract: Participacion del Area de Toxicologia en la Asignatura de Lcc "Jornadas de Iniciacion a la Investigacion". En: Revista de Toxicología. 2013. Vol. 30. Pag. 111-111

Úbeda Aguilera, Cristina, Callejón Fernández, Raquel Mª, Hidalgo, Claudio, Torija, Mªjesús, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, et. al.:
Employment of different processes for the production of strawberry vinegars: En: LWT-Food Science and Technology. 2013. Vol. 52. Pag. 139-145. 10.1016/j.lwt.2012.04.021

Jiménez Herrera, Brigida, Lorenzo Tovar, Mª Luisa, Úbeda Muñoz, Margarita, Callejón Fernández, Raquel Mª, ,Eduardo:
Influencia del proceso de maduración del fruto en la calidad sensorial de aceites de oliva virgen de las variedades Picual, Hojiblanca y Picudo. En: Grasas y Aceites. 2012. Vol. 63. Núm. 4. Pag. 403-410. 10.3989/gya.058212

Jiménez Herrera, Brigida, Rivas Ana, Sánchez Ortiz, Araceli, Lorenzo Tovar, Mª Luisa, Úbeda Muñoz, Margarita, et. al.:
Influencia del Proceso de Maduración del Fruto en la Calidad Sensorial de Aceites de Oliva Virgen de las Variedades Picual, Hojiblanca y Picudo. En: Grasas y Aceites. 2012. Vol. 63. Núm. 4. Pag. 403-410. doi : 10.3989/gya.058212

Úbeda Aguilera, Cristina, Callejón Fernández, Raquel Mª, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, Moreno Rojas, José Manuel, Peña Rodriguez, Francisco de Paula, et. al.:
Characterization of odour active compounds in strawberry vinegars. En: Flavour And Fragrance Journal (Print). 2012. Vol. 27. Núm. 2. Pag. 313-321

Úbeda Aguilera, Cristina, Callejón Fernández, Raquel Mª, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, Morales Gómez, Mª Lourdes:
Glycosidically bound aroma compounds and impact odorants of four strawberry varieties. En: Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2012. Vol. 60. Pag. 6095-6102. 10.1021/jf301141f

Callejón Fernández, Raquel Mª, Amigo Rubio, José Manuel, Pairo, Erola, Garmón, Sergio, Ocaña Gonzalez, Juan Antonio, et. al.:
Classification of Sherry vinegars by combining multidimensional fluorescence, parafac and different classification approaches. En: Talanta. 2012. Vol. 88. Pag. 456-462

Úbeda Aguilera, Cristina, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, Callejón Fernández, Raquel Mª, Morales Gómez, Mª Lourdes:
Validation of an analytical method for the determination of ethyl carbamate in vinegars. En: Talanta. 2012. Vol. 89. Pag. 178-182. doi:10.1016/j.talanta.2011.12.012

Callejón Fernández, Raquel Mª, Margulies, B, Hirson, G D, Ebeler, S e:
Dynamic Changes in Volatile Compounds During the Fermentation of Cabernet Sauvignon Grapes With and Without Skins. En: American Journal of Enology and Viticulture. 2012. Vol. 63. Pag. 301-312

Úbeda Aguilera, Cristina, Callejón Fernández, Raquel Mª, Hidalgo, Claudio, Torija, María Jesús, Mas, Albert, et. al.:
Determination of Major Volatile Compounds During the Production of Fruit Vinegars by Static Headspace Gas Chromatography-Mass Spectrometry Method. En: Food Research International. 2011. Vol. 44. Pag. 259-268

Callejón Fernández, Raquel Mª:
Key Odorants of the typical aroma of Sherry vinegar. En: Proceedings of the Weurman Symposium. 2010. Pag. 419-423

Amigo Rubio, José Manuel, Popielarz, Marta J, Callejón Fernández, Raquel Mª, Morales Gómez, Mª Lourdes, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, et. al.:
Comprehensive Analysis of Chromatographic Data by Using Parafac2 and Principal Components Analysis. En: Journal of Chromatography A. 2010. Pag. 4422-4429

Callejón Fernández, Raquel Mª, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, Morales Gómez, Mª Lourdes:
Determination of Amino Acids in Grape-Derived Products: a Review. En: Talanta. 2010. Vol. 81. Pag. 1143-1152

Hidalgo, Claudio, Vegas, Carlos, Mateo, Estibaliz, Tesfaye W.michel, Wendu, Cerezo Lopez, Ana Belen, et. al.:
Effect of Barrel Design and the Inoculation of Acetobacter Pasteurianus in Wine Vinegar Production. En: International Journal of Food Microbiology. 2010. Vol. 141. Pag. 56-62

Callejón Fernández, Raquel Mª, Clavijo Rodríguez, Almudena, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, Ortigueira Sánchez, Pablo, Paneque Macías, Patricia, et. al.:
Volatile and Sensory Profile of Organic Red Wines Produced by Different Selected Autochthonous and Commercial Saccharomyces Cerevisiae Strains. En: Analytica Chimica Acta. 2010. Vol. 660. Pag. 68-75

Tesfaye W.michel, Wendu, Morales Gómez, Mª Lourdes, Callejón Fernández, Raquel Mª, Cerezo Lopez, Ana Belen, González González, Antonio Gustavo, et. al.:
Descriptive Sensory Analysis of Wine Vinegar: Tasting Procedure and Reliability of New Attributes. En: Journal of Sensory Studies. 2010. Vol. 25. Pag. 216-230

Callejón Fernández, Raquel Mª, Torija, María Jesús, Más Barón, Albert, Morales Gómez, Mª Lourdes, Troncoso Gonzalez, Ana Mª:
Changes of Volatile Compounds in Wine Vinegars During Their Elaboration in Barrels Made from Different Woods. En: Food Chemistry. 2010. Pag. 561-571

Callejón Fernández, Raquel Mª, Tesfaye W.michel, Wendu, Torija, María Jesús, Mas, Albert, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, et. al.:
Volatile Compounds in Red Wine Vinegars Obtained by Submerged and Surface Acetification in Different Woods. En: Food Chemistry. 2009. Vol. 113. Núm. 4. Pag. 1252-1259

Callejón Fernández, Raquel Mª, Morales Gómez, Mª Lourdes, Da Silva Ferreira,Cesar, Troncoso Gonzalez, Ana Mª:
Defining the Typical Aroma of Sherry Vinegar: Sensory and Chemical Approach. En: Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2008. Vol. 56. Núm. 17. Pag. 8086-8095

Callejón Fernández, Raquel Mª, Morales Gómez, Mª Lourdes, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, Da Silva Ferreira,Cesar:
Targeting Key Aromatic Substances on the Typical Aroma of Sherry Vinegar. En: Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2008. Vol. 56. Núm. 15. Pag. 6631-6639

Callejón Fernández, Raquel Mª, González González, Antonio Gustavo, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, Morales Gómez, Mª Lourdes:
Optimization and Validation of Headspace Sorptive Extraction for the Analysis of Volatile Compounds in Wine Vinegars. En: Journal of Chromatography A. 2008. Vol. 1204. Núm. 1. Pag. 93-103

Callejón Fernández, Raquel Mª, Tesfaye W.michel, Wendu, Torija, María Jesús, Mas, Albert, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, et. al.:
HPLC Determination of Amino Acids With Aqc Derivatization in Vinegars Along Submerged and Surface Acetifications and Its Relation to the Microbiota. En: European Food Research and Technology. 2008. Vol. 227. Núm. 1. Pag. 93-102

Callejón Fernández, Raquel Mª, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, Morales Gómez, Mª Lourdes:
Analysis for Chloroanisoles and Chlorophenols in Cork by Stir Bar Sorptive Extraction and Gas Chromatography-Mass Spectrometry. En: Talanta. 2007. Vol. 71. Núm. 5. Pag. 2092-2097

Morales Gómez, Mª Lourdes, Benitez Bellido, Benita, Tesfaye W.michel, Wendu, Callejón Fernández, Raquel Mª, Villaño Valencia, Débora, et. al.:
Sensory Evaluation of Sherry Vinegar: Traditional Compared to Accelerated Aging With Oak Chips. En: Journal of Food Science. 2006. Vol. 71. Núm. 3

Aportaciones a Congresos
Ríos Reina, Rocío, Callejón Fernández, Raquel Mª, Savorani, Francesco, Amigo Rubio, José Manuel, Cocchi, Marina:
A mid-level data fusion approach for a spectroscopic characterization and classification of PDO wine vinegars. Poster en Congreso. XVII Chemometrics in Analytical Chemistry. Dalhousie University, Halifax, CANADA. 2018

Ríos Reina, Rocío, Ocaña Gonzalez, Juan Antonio, Perez Bernal, Juan Luis, Villar Navarro, Mercedes, Callejón Fernández, Raquel Mª:
Excitation-Emission fluorescence as a tool to assess a fraud and counterfeit issue related to aging in the wine vinegar industry. Poster en Congreso. X Iberian Conference Spectroscopy and XXVI National Spectroscopy Meeting. Lisboa, Portugal. 2018

Azcarate, Silvana M, Ríos Reina, Rocío, Callejón Fernández, Raquel Mª, Camiña, Jose M:
Argentinean wine vinegars, sensory and spectroscopic characterization: a comparative study with European wine vinegars. Comunicación en congreso. VII Congreso Internacional de Ciencia y Tecnología de Alimentos. Córdoba, Argentina. 2018

Ríos Reina, Rocío, Callejón Fernández, Raquel Mª, Azcarate, Silvana M:
UV-vis spectroscopy application to classify Spanish wine vinegars from different protected designation of origin and different aging categories. Comunicación en congreso. VII Congreso Internacional de Ciencia y Tecnología de Alimentos. Córdoba, Argentina. 2018

Ríos Reina, Rocío, Elcoroaristizabal, Saioa, Morales Gómez, Mª Lourdes, García González, Diego Luis, Amigo Rubio, José Manuel, et. al.:
Fluorescence spectroscopy, PARAFAC and Support Vectors Machines for characterization and classification of Spanish PDO wine vinegars. Poster en Congreso. In Vino Analytica Scentia. Salamanca. 2017

Ríos Reina, Rocío, Morales Gómez, Mª Lourdes, Amigo Rubio, José Manuel, García González, Diego Luis, Callejón Fernández, Raquel Mª:
A comparative study of the volatile profile of Spanish wine vinegars with Protected Designation of Origin by Headspace Stir Bar Sorptive Extraction. Poster en Congreso. In Vino Analytica Scentia. Salamanca. 2017

Ríos Reina, Rocío, García González, Diego Luis, Callejón Fernández, Raquel Mª, Amigo Rubio, José Manuel:
Application of Near-infrared (NIR) spectroscopy and chemometrics to classify and authentify wine vinegars from different Protected Desingation of Origin. Poster en Congreso. 18th International Conference on Near Infrared Spectroscopy. Aahrus, Odense, Copenhague; Dinamarca. 2017

Ríos Reina, Rocío, Callejón Fernández, Raquel Mª, Amigo Rubio, José Manuel, García González, Diego Luis:
Typifying wine vinegars under PDO by means of Near-Infrared spectroscopy and multivariate data analysis. Poster en Congreso. FoodIntegrity Conference 2017-­¿ Assuring the integrity of the food chain: Turning science into solutions. Parma , Italia. 2017

Callejón Fernández, Raquel Mª, Úbeda Aguilera, Cristina, Morales Gómez, Mª Lourdes:
Smartphone as an economic an reliable tool for monitoring sparkling wine browning process. Poster en Congreso. XXV National Spectroscopy Meeting. IX Iberian Spectroscopy Conferenc. Alicante, España. 2016

Morales Gómez, Mª Lourdes, Úbeda Aguilera, Cristina, Callejón Fernández, Raquel Mª:
Smartphone as an economic an reliable tool for monitoring sparkling wine browning process. Poster en Congreso. XXV National Spectroscopy Meeting. IX Iberian Spectroscopy Conferenc. Alicante, España. 2016

Morales Gómez, Mª Lourdes, Callejón Fernández, Raquel Mª, Ordóñez Díaz, José Luis, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, García Parrilla, Mª del Carmen:
Comparative assessment of software for non-targeted data analysis in the study of the volatile fingerprint changes during storage of a strawberry beverage. Poster en Congreso. XVI Reunión Científica de la Sociedad Española de Cromatografía y Técnicas Afines. Sevilla. 2016

Ríos Reina, Rocío, Ortiz Romero, Clemente, Morales Gómez, Mª Lourdes, Puentes, Antonio, Vallesquino Laguna, Pedro, et. al.:
Influence of olive washing on the volatile profile of an organic extra virgin olive oil. Poster en Congreso. XVI Reunión Científica de la Sociedad Española de Cromatografía y Técnicas Afines- SECyTA 2016. Sevilla. 2016

Ríos Reina, Rocío, Callejón Fernández, Raquel Mª, Ocaña Gonzalez, Juan Antonio, Morales Gómez, Mª Lourdes, García González, Diego Luis, et. al.:
Discrimination of DOP Andalusian Vinegars by combining Multidimensional Fluorescence and Chemometric approaches. Poster en Congreso. XXV Reunión Nacional de Espectroscopia (XXV RNE) - IX Congreso Ibérico de Espectroscopia (IX CIE). Alicante. 2016

Ortiz Romero, Clemente, Ríos Reina, Rocío, García González, Diego Luis, Morales Gómez, Mª Lourdes, Callejón Fernández, Raquel Mª:
H-C-O Isotope ratio analysis as a valid tool to certify the authenticity and geographical origin of wine vinegars with protected designation of origin. Poster en Congreso. XVI Reunión Científica de la Sociedad Española de Cromatografía y Técnicas Afines- SECyTA 2016. Sevilla. 2016

Ríos Reina, Rocío, Oliver Pozo, Celia, Amigo Rubio, José Manuel, Callejón Fernández, Raquel Mª, García González, Diego Luis:
ATR-FTIR spectroscopy as a useful tool for characterizing wine vinegars with Protected Designation of Origin. Poster en Congreso. XXV Reunión Nacional de Espectroscopia (XXV RNE) - IX Congreso Ibérico de Espectroscopia (IX CIE). Alicante. 2016

Ríos Reina, Rocío, Oliver Pozo, Celia, Amigo Rubio, José Manuel, Callejón Fernández, Raquel Mª, García González, Diego Luis:
Characterization of wine vinegars with protected designation of origin by ATR-FTIR spectroscopy. Poster en Congreso. Assuring the integrity of the food chain: Fighting food fraud. Prague, Czech Republic. 2016

Ortiz Romero, Clemente, Camacho, Francisco, Ríos Reina, Rocío, Morales Gómez, Mª Lourdes, Jiménez Herrera, Brigida, et. al.:
Monitoring the volatile profile of extra virgin olive oils from Picual and Hojiblanca varieties grown under three conditions: Conventional irrigation, Dry farming and Organic production. Poster en Congreso. XVI Reunión Científica de la Sociedad Española de Cromatografía y Técnicas Afines- SECyTA 2016. Sevilla. 2016

Úbeda Aguilera, Cristina, Callejón Fernández, Raquel Mª, Peña Neira, Alvaro, Morales Gómez, Mª Lourdes:
Comparison of the volatile profile of Chilean Sparkling wines made by charmat and champenoise production method. Poster en Congreso. Invino Analytical Scientia 2015. Trento, Italia. 2015

Elcoroaristizabala, Saioa, Callejón Fernández, Raquel Mª, Amigo Rubio, José Manuel, Ocaña Gonzalez, Juan Antonio, Morales Gómez, Mª Lourdes, et. al.:
Fluorescence Excitation-Emission Matrix (EEM) spectroscopy as a tool for determining quality of sparkling wines. Poster en Congreso. Invino Analytical Scientia 2015. Trento, Italia. 2015

Callejón Fernández, Raquel Mª:
Nuevas Tendencias y Estrategias Analíticas en la caracterización de vinagres andaluces con Denominación de Origen. Conferencias impartidas en Congreso. Ciclo de Conferencias de Investigadores Nóveles. 2015

Callejón Fernández, Raquel Mª, Úbeda Aguilera, Cristina, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, Moreno Rojas, José Manuel, Peña Rodríguez, Francisco, et. al.:
Impact odorant in persimmon vinegars. Poster en Congreso. 14th Weurman Flavour Research Symposium. 2014

Jiménez Herrera, Brigida, Sánchez Ortiz, Araceli, Callejón Fernández, Raquel Mª, Rivas Ana:
Virgin Olive Oil Tasting: Influence of Agronomic Parameters and Olive Ripening on Sensory Attributes and Phenolic Compounds. Ponencia en Congreso. 7th International Conference and Exhibition on Nutraceuticals and Functional Foods. Estambul (Turquía). 2014

Úbeda Aguilera, Cristina, Callejón Fernández, Raquel Mª, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, Morales Gómez, Mª Lourdes:
Characterisation of volatile composition of Chilean sparkling wines. Poster en Congreso. 14th Weurman Flavour Research Symposium. 2014

Morales Gómez, Mª Lourdes, Úbeda Aguilera, Cristina, Callejón Fernández, Raquel Mª:
Elaboración de condimentos de fruta por doble fermentación. Mesa redonda de Jornada. Nuevas Tendencias en la Industria de Bebidas y Condimentos Fermentados. 2013

Gutiérrez Praena, Daniel, Guzmán Guillén, Remedios, Maisanaba Hernández, Sara, Cameán Fernández, Ana Maria, Callejón Fernández, Rocío, et. al.:
Participacion del Area de Toxicologia en la Asignatura de Lcc "Jornadas de Iniciacion a la Investigacion". Poster en Congreso. XX Congreso Español de Toxicología y IV Iberoamericano. Salamanca. 2013

Ordóñez Díaz, José Luis, Callejón Fernández, Raquel Mª, Morales Gómez, Mª Lourdes, García Parrilla, Mª del Carmen:
Determination of Biogenic Amines in Vinegars Using Solid-Phase Extraction and 6-Aminoquinolil-N-Hydroxysuccinimidyl Carbamate As Derivatizing Agent. Poster en Congreso. 3rd International Conference on Acetic Acid Bacteria Vinegar and Other Products (AAB2012). Córdoba, Spain. 2012

Callejón Fernández, Raquel Mª, Úbeda Aguilera, Cristina, Hidalgo, Claudio, Mateo, Estíbaliz, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, et. al.:
Changes in amino acids content during the production of strawberry and persimmon vinegars. Ponencia en Congreso. Third International Conference on acetic acid bacteria , vinegars and other products. Córdoba. 2012

Callejón Fernández, Raquel Mª, Ordóez, Jose Luis:
Determination of Biogenic Amines in Vinegars Using Solid-Phase Extraction and 6-Aminoquinolyl-N-Hydroxysuccinimidyl Carbamate Asderivatizing Agent. Poster en Congreso. Third International Conference on Acetic Acid Bacteria. Vinegar and other product. Córdoba. 2012

Ordóñez Díaz, José Luis, Alvarez Fernández, María Antonia, Callejón Fernández, Raquel Mª, Morales Gómez, Mª Lourdes, García Parrilla, Mª del Carmen:
Evaluation of Biogenic Amines in Products Obtained by Alcoholic and Gluconic Fermentation of Strawberries. Comunicación en congreso. 3rd International Conference on Acetic Acid Bacteria Vinegar and Other Products (AAB2012). Córdoba, Spain. 2012

Úbeda Aguilera, Cristina, Balsera, Celia, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, Callejón Fernández, Raquel Mª, Morales Gómez, Mª Lourdes:
Determinación de Carbamato de Etilo en Vinagres. Comunicación en congreso. XI Congreso Nacional de Investigación Enológica. Campus de la Asunción, Jerez de la Frontera, Cádiz, España. 2011. Actualizaciones en Investigación Vitivinicola. 299. 302

Callejón Fernández, Raquel Mª, Amigo Rubio,Jose Manuel, Ocaña Gonzalez, Juan Antonio, Callejon Mochon, Manuel, Morales Gómez, Mª Lourdes:
Clasificación de Vinagres de Jerez Mediante Fluorescencia Multidimensional Combinada con Técnicas Quimiométricas. Poster en Congreso. XI Congreso Nacional de Investigación Enológica. Campus de la Asunción, Jerez de la Frontera, Cádiz, España. 2011. Actualizaciones en Investigación Vitivinicola. 303. 306

Úbeda Aguilera, Cristina, Callejón Fernández, Raquel Mª, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, Moreno Rojas, José Manuel, Peña Rodriguez, Francisco de Paula, et. al.:
Impact Odorant in Strawberry Vinegars. Poster en Congreso. XIII Weurman Flavour Research Symposium . Zaragoza, España. 2011. Book of Abstracts XIII Weurman Flavour Research Symposium. 276. 277

Úbeda Aguilera, Cristina, Callejón Fernández, Raquel Mª, Hidalgo, Claudio, Mateo, Estibaliz, Torija, Maria Jesus, et. al.:
Persimmon and Strawberry Vinegars: Determination of Major Aroma Compounds by Static Headspace/Gas Chromatography/Mass Spectrometry. Comunicación en congreso. International Conference on Food Innovation, Foodinnova-2010. 2010. International Conference on Food Innovation, Foodinnova-2010. 241. 241

Callejón Fernández, Raquel Mª, Popielarz, Marta J, Amigo Rubio,Jose Manuel, Morales Gómez, Mª Lourdes, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, et. al.:
Effects of Different Length of Exposure Time After Cold Storage on Aroma Profile of Ildrød Pigeon (Malus Domestica) Apples. Poster en Congreso. 11th Scandinavian Symposium on Chemometrics. Loen/Stryn, Noruega. 2009. 11th Scandinavian Symposium on Chemometrics. 147. 148

Callejón Fernández, Raquel Mª, Cerezo Lopez, Ana Belen, Tesfaye W.michel, Wendu, García Parrilla, Mª del Carmen, Lopez Martinez, Maria Angeles, et. al.:
Characterization of Vinegar Obtained from a Population of Wilde Vid, Vitis Vinífera L. Subspecie Sylvestris (Gmelin) Hegi, Valle de Iregua (la Rioja). Comunicación en congreso. X National Conference in Enology Research. ORENSE, Spain. 2009. Nuevos Horizontes en la Viticultura y Enología. 681. 684

Callejón Fernández, Raquel Mª, Torija, María Jesús, Mas, Albert, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, Morales Gómez, Mª Lourdes:
Estudio del Pertil Volatile de Vinagres de Vino Tinto Durante el Envejecimiento en Barricas de Diferentes Maderas. Poster en Congreso. X National Conference in Enology Research. ORENSE, Spain. 2009. Nuevos Horizontes en la Viticultura y Enología. 685. 688

Callejón Fernández, Raquel Mª, Clavijo Rodríguez, Almudena, Ortigueira Sánchez, Pablo, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, Paneque Macías, Patricia, et. al.:
Volatile Profile of Organic Red Wines Produced by Different Selected Saccharomyces Cerevisiae Strain: Autochthonous and Commercial. Poster en Congreso. VI Symposium in Vino Analytica Scientia. Angers, Francia. 2009. VI Symposium in Vino Analytica Scientia. 196. 196

Clavijo Rodríguez, Almudena, Callejón Fernández, Raquel Mª, Lopez Calderon, Isabel, Morales Gómez, Mª Lourdes, Paneque Macías, Patricia:
Preliminary Selection of Autochthonous Saccharomyces Strains from Ronda (Malaga, Southern Spain). Poster en Congreso. Biomicroworld 2009. III International Conference on Environmental, Industrial and Applied Microbiology. Lisboa, Portugal. 2009. Biomicroworld 2009. Book of Abstracts of III International Conference on Environmental, Industrial and Applied Microbiology. 334. 334

Callejón Fernández, Raquel Mª, Popielarz, Marta J, Amigo Rubio,Jose Manuel, Morales Gómez, Mª Lourdes, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, et. al.:
Improvements on Gc-Ms Aroma Profile of Ildrød Pigeon (Malus Domestica) Apples Exposed to Different Length of Ripening Time by Using Parafac2. Comunicación en congreso. Three-Way Methods in Chemistry and Psychology, Tricap 2009. Vall de Núria (España). 2009. Three-Way Methods in Chemistry and Psychology, Tricap 2009. 38. 38

Callejón Fernández, Raquel Mª, Morales Gómez, Mª Lourdes, Troncoso, Ana María, Da Silva Ferreira,Cesar:
Targeting Aromatic Substances on the Typical Aroma of Sherry Vinegar. Poster en Congreso. XII Weurman Flavour Research Symposium. Interlaen (Suiza). 2008. XII Weurman Flavour Research Symposium. 257. 258

Callejón Fernández, Raquel Mª, Tesfaye W.michel, Wendu, Torija, María Jesús, Mas, Albert, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, et. al.:
Estudio Comparativo del Consumo de Aminoácidos y Amonio en Acetificaciones con Cultivo Superficial y Sumergido. Poster en Congreso. IX Research Conference Gienol. Badajoz, Spain. 2007. Advances on Wine Science and Technoloy. 207. 208

Callejón Fernández, Raquel Mª, Morales Gómez, Mª Lourdes, Troncoso Gonzalez, Ana Mª:
Determnación de Aminoácidos en Vinagres Mediante Clae Empleando el Reactivo 6-Aminoquinolil-N Hidroxisuccimidil Carbamato (Aqc): Puesta a Punto y Aplicación del Método. Comunicación en congreso. Second Symposium on Research+Development+Innovation for Vinegar Production. Córdoba (España). 2006. Second Symposium on Research+Development+Innovation for Vinegar Production. 239. 246

Callejón Fernández, Raquel Mª, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, Morales Gómez, Mª Lourdes:
Determinación de Aminoácidos Durante el Proceso de Acetificación Mediante Clae Empleando el Reactivo Aqc: Puesta a Punto y Aplicación del Método. Comunicación en congreso. XXIX Congreso Mundial de la Viña y el Vino. Logroño. 2006. Actas del Congreso. 00. 00

Benitez Bellido, Benita, Morales Gómez, Mª Lourdes, Villaño Valencia, Débora, Fernández Pachón, Mª Soledad, Callejón Fernández, Raquel Mª, et. al.:
Evaluación Sensorial de Vinagres Envejecidos en Madera. Comunicación en congreso. Jornadas Científicas de los Grupos de Investigación Enológica. Valladolid, España. 2005. Avances en Ciencias y Técnicas Enológicas-1. 01. 05

Callejón Fernández, Raquel Mª, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, Morales Gómez, Mª Lourdes:
Analysis of Chloroanisols and Chlorophenols in Cork by Stir Bar Sorptive Extraction. Comunicación en congreso. In Vino Analytica Scientia 2005. Montpellier, Francia. 2005. In Vino Analytica Scientia 2005. 221. 221

Callejón Fernández, Raquel Mª:
Caracterización aromática de alimentos: análisis olfatométrico. Conferencias impartidas en Congreso

Callejón Fernández, Raquel Mª, Sanchez Gavito, J, Ebeler, S e, Hildergarden, H:
Characterization of gins by sensory and chemical analysis. Poster en Congreso

Callejón Fernández, Raquel Mª, Sanchez Gavito, J, Ebeler, S e, Hildergarden, H:
Evaluation of tequilas by instrumental and sensory analysis. Poster en Congreso

Callejón Fernández, Raquel Mª, Hirson, G, Ebeler, S e:
Monitoring of flavor components during fermentations of Cabernet Sauvignon grapes. Comunicación en congreso

Tesis dirigidas y co-dirigidas:


Úbeda Aguilera, Cristina:
Caracterización química y sensorial de condimentos de fruta obtenidos mediante doble fermentación. Tesis Doctoral. 2012

Vicerrectorado de Investigación. Universidad de Sevilla. Pabellón de Brasil. Paseo de las Delicias s/n. Sevilla