Logotipo de Universidad de Sevilla
VICERRECTORADO DE INVESTIGACIÓN
Logotipo Andalucía Tech
Letras Universidad de Sevilla

Ficha personal - Rocío Ríos Reina


Rocío Ríos Reina
Email: Solicitar correo
Perfil en ORCID: 0000-0002-9703-5853
Perfil en ResearcherID: K-5532-2017

Grupo de Investigación: Derivados de la Uva
Departamento/Unidad: Nutrición y Bromatología, Toxicología y Medicina Legal
Situación profesional: Personal Investigador en Formación (MEC)

Responsable de los siguientes proyectos/ayudas en la US:

  • Plan Propio:
    • Ayuda para estancia Fusión de datos a nivel superior y construcción de herramienta para la autentificación de vinagres con DOP. (PP2018-9618)

Participa en los siguientes proyectos/ayudas en la US:

  • Proyectos:
    • Caracterización Espectroscópica y Sensométrica de Vinagres Andaluces con Denominación de Origen (P12-AGR-1601 - Investigador)

  • Ayudas:
    • Incentivo al Grupo de Investigación AGR-167 (2017/AGR-167 - Investigador)

Cobertura de la base de datos de proyectos, véase aqui


Publicaciones:

Publicaciones en Revistas
Morales Gómez, Mª Lourdes, Fierro Risco, Jesús, Ríos Reina, Rocío, Úbeda Aguilera, Cristina, Paneque Macías, Patricia:
Influence of Saccharomyces cerevisiae and Lachancea thermotolerans co-inoculation on volatile profile in fermentations of a must with a high sugar content. En: Food Chemistry. 2019. Núm. 276. Pag. 427-435. 10.1016/j.foodchem.2018.10.041

Ortiz Romero, Clemente, Ríos Reina, Rocío, Morales Gómez, Mª Lourdes, García González, Diego Luis, Callejón Fernández, Raquel Mª:
A viability study of C-O isotope fingerprint for different geographical provenances of Spanish wine vinegars. En: European Food Research and Technology. 2018. Vol. 244. Pag. 1159-1167. https://doi.org/10.1007/s00217-017-3026-8

Ríos Reina, Rocío, Morales Gómez, Mª Lourdes, García González, Diego Luis, Amigo Rubio, José Manuel, Callejón Fernández, Raquel Mª:
Sampling methods for the study of volatile profile of PDO wine vinegars. A comparison using multivariate data analysis. En: Food Research International. 2018. Vol. 105. Pag. 880-896. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2017.12.001

Ríos Reina, Rocío, García González, Diego Luis, Callejón Fernández, Raquel Mª, Amigo Rubio, José Manuel:
NIR spectroscopy and chemometrics for the typification of Spanish wine vinegars with a Protected Designation of Origin. En: Food Control. 2018. Vol. 89. Pag. 108-116. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2018.01.031

Ríos Reina, Rocío, Callejón Fernández, Raquel Mª, Oliver Pozo, Celia, Amigo Rubio, José Manuel, García González, Diego Luis:
ATR-FTIR as a potential tool for controlling high quality vinegar categories. En: Food Control. 2017. Vol. 78. Pag. 230-237. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2017.02.065

Ríos Reina, Rocío, Elcoroaristizabal, Saioa, Ocaña Gonzalez, Juan Antonio, García González, Diego Luis, Amigo Rubio, José Manuel, et. al.:
Characterization and authentication of Spanish PDO wine vinegars using multidimensional fluorescence and chemometrics. En: Food Chemistry. 2017. Vol. 230. Pag. 108-116. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.02.118

Castro, Marta, Ríos Reina, Rocío, Úbeda Aguilera, Cristina, Callejón Fernández, Raquel Mª:
Evaluation of school menus: comparing public, private and charter schools. En: Revista de Nutrição da PUCCAMP. 2016. Vol. 29. Núm. 1. Pag. 97-108. http://dx.doi.org/10.1590/1678-98652016000100010

Callejón Fernández, Raquel Mª, Úbeda Aguilera, Cristina, Ríos Reina, Rocío, Morales Gómez, Mª Lourdes, Troncoso Gonzalez, Ana Mª:
Review/Reseña: Recent developments in the analysis of musty odour compounds in water and wine: A review. En: Journal of Chromatography A. 2016. Vol. 1428. Pag. 72-85. doi:10.1016/j.chroma.2015.09.008

Vergara, Diego, Ríos Reina, Rocío, Úbeda Aguilera, Cristina, Escudero Gilete, Maria Luisa, Callejón Fernández, Raquel Mª:
Menús ofertados en centros de educación infantil de Sevilla: adecuación a criterios nutricionales y a las recomendaciones dietéticas. En: Nutrición Hospitalaria. 2016. Vol. 33. Núm. 3. Pag. 671-677

Aportaciones a Congresos
Azcarate, Silvana M, Ríos Reina, Rocío, Callejón Fernández, Raquel Mª, Camiña, Jose M:
Argentinean wine vinegars, sensory and spectroscopic characterization: a comparative study with European wine vinegars. Comunicación en congreso. VII Congreso Internacional de Ciencia y Tecnología de Alimentos. Córdoba, Argentina. 2018

Ríos Reina, Rocío:
Becas y ayudas para el estudio y la investigación. Conferencias impartidas en Jornada. Jornadas de Iniciación a la Investigación para Alumnos de la Facultad de Farmacia 2018. Facultad de Farmacia, Universidad de Sevilla. 2018

Ríos Reina, Rocío, Callejón Fernández, Raquel Mª, Azcarate, Silvana M:
UV-vis spectroscopy application to classify Spanish wine vinegars from different protected designation of origin and different aging categories. Comunicación en congreso. VII Congreso Internacional de Ciencia y Tecnología de Alimentos. Córdoba, Argentina. 2018

Cocchi, Marina, Cavallini, N, Ríos Reina, Rocío, Duarte, C, Li Vigni, M:
A Survey Of Data Fusion Approaches In Chemometrics Context. Comunicación en congreso. XXVII Congress of the Analytical Chemistry Division. Bolonia. 2018

Ríos Reina, Rocío, Callejón Fernández, Raquel Mª, Savorani, Francesco, Amigo Rubio, José Manuel, Cocchi, Marina:
A mid-level data fusion approach for a spectroscopic characterization and classification of PDO wine vinegars. Poster en Congreso. XVII Chemometrics in Analytical Chemistry. Dalhousie University, Halifax, CANADA. 2018

Ríos Reina, Rocío, Ocaña Gonzalez, Juan Antonio, Perez Bernal, Juan Luis, Villar Navarro, Mercedes, Callejón Fernández, Raquel Mª:
Excitation-Emission fluorescence as a tool to assess a fraud and counterfeit issue related to aging in the wine vinegar industry. Poster en Congreso. X Iberian Conference Spectroscopy and XXVI National Spectroscopy Meeting. Lisboa, Portugal. 2018

Ríos Reina, Rocío, Callejón Fernández, Raquel Mª, Amigo Rubio, José Manuel, García González, Diego Luis:
Typifying wine vinegars under PDO by means of Near-Infrared spectroscopy and multivariate data analysis. Poster en Congreso. FoodIntegrity Conference 2017-­¿ Assuring the integrity of the food chain: Turning science into solutions. Parma , Italia. 2017

Ríos Reina, Rocío, García González, Diego Luis, Callejón Fernández, Raquel Mª, Amigo Rubio, José Manuel:
Application of Near-infrared (NIR) spectroscopy and chemometrics to classify and authentify wine vinegars from different Protected Desingation of Origin. Poster en Congreso. 18th International Conference on Near Infrared Spectroscopy. Aahrus, Odense, Copenhague; Dinamarca. 2017

Ríos Reina, Rocío, Elcoroaristizabal, Saioa, Morales Gómez, Mª Lourdes, García González, Diego Luis, Amigo Rubio, José Manuel, et. al.:
Fluorescence spectroscopy, PARAFAC and Support Vectors Machines for characterization and classification of Spanish PDO wine vinegars. Poster en Congreso. In Vino Analytica Scentia. Salamanca. 2017

Morales Gómez, Mª Lourdes, Fierro Risco, Jesús, Ríos Reina, Rocío, Úbeda Aguilera, Cristina, Paneque Macías, Patricia:
Influence of Saccharomyces cerevisiae and Lachancea thermotolerans co-inoculation on volatile profile in fermentations of must with high sugar content. Poster en Congreso. 10th In Vino Analytica Scientia Symposium. Salamanca (España). 2017

Ríos Reina, Rocío, Morales Gómez, Mª Lourdes, Amigo Rubio, José Manuel, García González, Diego Luis, Callejón Fernández, Raquel Mª:
A comparative study of the volatile profile of Spanish wine vinegars with Protected Designation of Origin by Headspace Stir Bar Sorptive Extraction. Poster en Congreso. In Vino Analytica Scentia. Salamanca. 2017

Ríos Reina, Rocío, Ortiz Romero, Clemente, Morales Gómez, Mª Lourdes, Puentes, Antonio, Vallesquino Laguna, Pedro, et. al.:
Influence of olive washing on the volatile profile of an organic extra virgin olive oil. Poster en Congreso. XVI Reunión Científica de la Sociedad Española de Cromatografía y Técnicas Afines- SECyTA 2016. Sevilla. 2016

Ríos Reina, Rocío, Callejón Fernández, Raquel Mª, Ocaña Gonzalez, Juan Antonio, Morales Gómez, Mª Lourdes, García González, Diego Luis, et. al.:
Discrimination of DOP Andalusian Vinegars by combining Multidimensional Fluorescence and Chemometric approaches. Poster en Congreso. XXV Reunión Nacional de Espectroscopia (XXV RNE) - IX Congreso Ibérico de Espectroscopia (IX CIE). Alicante. 2016

Ortiz Romero, Clemente, Ríos Reina, Rocío, García González, Diego Luis, Morales Gómez, Mª Lourdes, Callejón Fernández, Raquel Mª:
H-C-O Isotope ratio analysis as a valid tool to certify the authenticity and geographical origin of wine vinegars with protected designation of origin. Poster en Congreso. XVI Reunión Científica de la Sociedad Española de Cromatografía y Técnicas Afines- SECyTA 2016. Sevilla. 2016

Ortiz Romero, Clemente, Camacho, Francisco, Ríos Reina, Rocío, Morales Gómez, Mª Lourdes, Jiménez Herrera, Brigida, et. al.:
Monitoring the volatile profile of extra virgin olive oils from Picual and Hojiblanca varieties grown under three conditions: Conventional irrigation, Dry farming and Organic production. Poster en Congreso. XVI Reunión Científica de la Sociedad Española de Cromatografía y Técnicas Afines- SECyTA 2016. Sevilla. 2016

Ríos Reina, Rocío, Oliver Pozo, Celia, Amigo Rubio, José Manuel, Callejón Fernández, Raquel Mª, García González, Diego Luis:
ATR-FTIR spectroscopy as a useful tool for characterizing wine vinegars with Protected Designation of Origin. Poster en Congreso. XXV Reunión Nacional de Espectroscopia (XXV RNE) - IX Congreso Ibérico de Espectroscopia (IX CIE). Alicante. 2016

Ríos Reina, Rocío, Oliver Pozo, Celia, Amigo Rubio, José Manuel, Callejón Fernández, Raquel Mª, García González, Diego Luis:
Characterization of wine vinegars with protected designation of origin by ATR-FTIR spectroscopy. Poster en Congreso. Assuring the integrity of the food chain: Fighting food fraud. Prague, Czech Republic. 2016

Ríos Reina, Rocío:
Could chemometrics help me with the volatile characterization of andalusian wine vinegars?. Conferencias impartidas en Curso. Copenhagen School of Chemometrics 2016. Copenhague. 2016

Ríos Reina, Rocío:
Iniciación a la Investigación. Comunicación en Jornada. Iniciación a la Investigación. Facultad de Farmacia, , , . FACULTAD DE FARMACIA. UNIVERSIDAD DE SEVILLA. 2015

Ríos Reina, Rocío:
Caracterización Espectroscópica y Sensométrica de Vinagres Andaluces con Denominación de Origen. Ponencia en Jornada. Jornada de Nuevas Tendencias y Estrategias Analíticas en la Autentificación de Alimentos. 2015

Ríos Reina, Rocío:
Difusión resultados de proyecto de investigación liderado por la US: "Caracterización espectroscópica de vinagres andaluces con D.O. Conferencias impartidas en Jornada. Jornada de Nuevas Tendencias y Estrategias Analíticas en la Autentificación de Alimentos. 2015

Vicerrectorado de Investigación. Universidad de Sevilla. Pabellón de Brasil. Paseo de las Delicias s/n. Sevilla