Logotipo de Universidad de Sevilla
VICERRECTORADO DE INVESTIGACIÓN
Logotipo Andalucía Tech
Letras Universidad de Sevilla

Ficha personal - Víctor Manuel Pizones Ruiz-Henestrosa


Víctor Manuel Pizones Ruiz-Henestrosa
Telefono: 954556446EXT.49
Email: Solicitar correo
Perfil en ORCID: 0000-0002-9005-3151

Grupo de Investigación: Ciencia y Tecnologia de Sistemas Dispersos
Departamento/Unidad: Ingeniería Química
Situación profesional: Profesor Titular de Universidad

Responsable de los siguientes proyectos/ayudas en la US:

  • Ayuda a la investigación:

Participa en los siguientes proyectos/ayudas en la US:

  • Proyecto de investigación:
    • Desarrollo de estrategias para el encapsulado de hidrolizados de proteínas bioactivas y aceites especiales que promueven la salud en emulsiones dobles vegetales (PID2022-142663OB-I00 - Equipo de Investigación)
    • Encapsulación de ingredientes alimentarios bioactivos en emulsiones múltiples para el control de su bioaccesibilidad (BionanoWOW) (P20_01046 - Equipo de Investigación (Alta/Baja))
    • Valorización de subproductos agroalimentarios mediante la aplicación de la ingeniería de producto a dispersiones alimentarias modelos de alimentos específicos (AGL2007-60045 - Becario)
    • Aplicación de la nanotecnología e ingeniería de producto a la valorización de subproductos agrolimentario (P06-AGR-01535 - Otro Investigador)
    • Propiedades funcionales de proteínas, polipéptidos y fosfolípidos. Aplicación a la mejora y optimización de dispersiones alimentarias y diseño de alimentos específicos (AGL2001-3843-C02-01 - Becario)

  • Ayuda a la investigación:
    • Incentivo al Grupo de Investigación AGR-211 (2011/AGR-211 - Investigador)
    • Incentivo al Grupo de Investigación AGR-211 (2010/AGR-211 - Investigador)
    • Ayuda a la Consolidación del Grupo de Investigación AGR-211 (2009/AGR-211 - Investigador)
    • Ayuda a la Consolidación del Grupo de Investigación AGR-211 (2008/AGR-211 - Investigador)
    • Ayuda a la Consolidación del Grupo de Investigación AGR-211 (2007/AGR-211 - Investigador)
    • Ayuda a la Consolidación del Grupo de Investigación AGR-211 (2005/AGR-211 - Investigador)

Cobertura de la base de datos de proyectos, véase aqui


Publicaciones:

Capítulos en Libros
Pizones Ruiz-Henestrosa, Victor M., Carrera Sánchez, Cecilio, Rodríguez Patino, Juan Miguel:
Efecto del Ph y de la Fuerza Iónica del Medio Sobre Características Dinámicas de Películas de Globulinas de la Soja Adsorbidas Sobre la Interfase Aire-Agua. Influencia Sobre las Propiedades Espumantes. Pag. 181-185. En: Coloides e Interfases. Ed. 1. Salamanca, España. Ediciones Universidad de Salamanca. 2005. ISBN 84-7800-524-2

Pizones Ruiz-Henestrosa, Victor M., Carrera Sánchez, Cecilio, Rodríguez Patino, Juan Miguel:
Efecto de la Sacarosa Sobre las Características Dinámicas de Películas de Globulinas de Soja Sobre la Interfase Aire-Agua. Pag. 97-106. En: Proteínas Alimentarias y Coloides de Interés Industrial. Santander (ESPAÑA). Secretariado de Publicaciones de la Universidad de Sevilla. 2005. ISBN 84-472-0884-2

Publicaciones en Revistas
Pizones Ruiz-Henestrosa, Victor M., Ribourg, Lucie, Kermarrec, Alice, Anton, Marc, Pilosof, Ana María Renata, et. al.:
Emulsifiers modulate the extent of gastric lipolysis during the dynamic in vitro digestion of submicron chia oil/water emulsions with limited impact on the final extent of intestinal lipolysis. En: Food Hydrocolloids. 2022. 10.1016/j.foodhyd.2021.107336

Naso, Julieta, Bellesi, Fernando, Pizones Ruiz-Henestrosa, Victor M., Pilosof, Ana María Renata:
A new methodology to assess the solubility of fatty acids: Impact of food emulsifiers. En: Food Research International. 2021. 10.1016/j.foodres.2020.109829

Bellesi, Fernando, Pizones Ruiz-Henestrosa, Victor M., Pilosof, Ana María Renata:
Lipolysis of Soy Protein and Hpmc Mixed Emulsion As Modulated by Interfacial Competence of Emulsifiers. En: Food Hydrocolloids. 2020. 10.1016/j.foodhyd.2019.105328

Zazzali, Ignacio, Aguirre, Tatiana, Pizones Ruiz-Henestrosa, Victor M., Santagapita, Patricio, Perullini, Mercedes:
EFFECTS OF pH, EXTRUSION TIP SIZE AND STORAGE PROTOCOL ON THE STRUCTURAL PROPERTIES OF Ca(II)-ALGINATE BEADS. En: Carbohydrate Polymers. 2019. 10.1016/j.carbpol.2018.11.051

Naso, Julieta, Bellesi, Fernando, Pizones Ruiz-Henestrosa, Victor M., Pilosof, Ana María Renata:
Studies on the Interactions Between Bile Salts and Food Emulsifiers Under in Vitro Duodenal Digestion Conditions to Evaluate Their Bile Salt Binding Potential. En: Colloids and Surfaces B: Biointerfaces. 2019

Castro, Pedro, Sousa, Flavia, Magalhaes, Rui, Pizones Ruiz-Henestrosa, Victor M., Pilosof, Ana María Renata, et. al.:
Incorporation of Beads Into Oral Films for Buccal and Oral Delivery of Bioactive Molecules. En: Carbohydrate Polymers. 2018. 10.1016/j.carbpol.2018.04.032

Bellesi, Fernando A., Pizones Ruiz-Henestrosa, Victor M., Maldonado Valderrama, Julia, Del Castillo Santaella, Mª Teresa, Pilosof, Ana María Renata:
Comparative interfacial in vitro digestion of protein and polysaccharide oil/water films. En: Colloids and Surfaces B: Biointerfaces. 2018. Vol. 161. Pag. 547-554. https://doi.org/10.1016/j.colsurfb.2017.11.027

Pizones Ruiz-Henestrosa, Victor M., Martinez, María J., Carrera Sánchez, Cecilio, Rodríguez Patino, Juan Miguel, Pilosof, Ana María Renata:
Mixed soy globulins and beta-lactoglobulin systems behaviour in aqueous solutions and at the air-water interface. En: Food Hydrocolloids. 2014. Vol. 35. Pag. 106-114

Martinez, María J., Pizones Ruiz-Henestrosa, Victor M., Carrera Sánchez, Cecilio, Rodríguez Patino, Juan Miguel, Pilosof, Ana María Renata:
Foaming and Surface Properties of Casein Glycomacropeptide-Gelatin Mixtures As Affected by Their Interactions in the Aqueous Phase. En: Food Hydrocolloids. 2013. Vol. 33. Pag. 48-57

Martinez, Maria J., Pizones Ruiz-Henestrosa, Victor M., Carrera Sánchez, Cecilio, Rodríguez Patino, Juan Miguel, Pilosof, Ana María Renata:
Interfacial and foaming interactions between casein glycomacropeptide (CMP) and propylene glycol alginate. En: Colloids and Surfaces B: Biointerfaces. 2012. Vol. 95. Pag. 214-221. doi:10.1016/j.colsurfb.2012.02.045

Pizones Ruiz-Henestrosa, Victor M., Carrera Sánchez, Cecilio, Pedroche Jiménez, Justo Javier, Millán Rodriguez, Francisco, Rodríguez Patino, Juan Miguel:
Improving the Functional Properties of Soy Glycinin by Enzymatic Treatment. Adsorption and Foaming Characteristics. En: Food Hydrocolloids. 2009. Vol. 23. Núm. 2. Pag. 377-386

Pizones Ruiz-Henestrosa, Victor M., Carrera Sánchez, Cecilio, Rodríguez Patino, Juan Miguel:
Effect of Sucrose on Functional Properties of Soy Globulins: Adsorption and Foam Characteristics. En: Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2008. Vol. 56. Núm. 7. Pag. 2512-2521

Alvarez Gómez, José Manuel, Pizones Ruiz-Henestrosa, Victor M., Carrera Sánchez, Cecilio, Rodríguez Patino, Juan Miguel:
The Role of Static and Dynamic Characteristics of Diglycerol Esters and [beta]-Lactoglobulin Mixed Films Foaming. 1. Dynamic Phenomena At the Air-Water Interface. En: Food Hydrocolloids. 2008. Vol. 22. Núm. 6. Pag. 1105-1116

Alvarez Gómez, José Manuel, Pizones Ruiz-Henestrosa, Victor M., Carrera Sánchez, Cecilio, Rodríguez Patino, Juan Miguel:
Role of Static and Dynamic Characteristics of Diglycerol Esters and [beta]-Lactoglobulin Mixed Films on Foaming, 2: Adsorption and Foaming. En: Food Hydrocolloids. 2008. Vol. 22. Núm. 7. Pag. 1298-1309

Pizones Ruiz-Henestrosa, Victor M., Carrera Sánchez, Cecilio, Rodríguez Patino, Juan Miguel:
Adsorption and Foaming Characteristics of Soy Globulins and Tween 20 Mixed Systems. En: Industrial & Engineering Chemistry Research. 2008. Vol. 47. Núm. 9. Pag. 2876-2885

Pizones Ruiz-Henestrosa, Victor M., Carrera Sánchez, Cecilio, Rodríguez Patino, Juan Miguel:
Formulation Engineering Can Improve the Interfacial and Foaming Properties of Soy Globulins. En: Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2007. Vol. 55. Núm. 15. Pag. 6339-6348

Pizones Ruiz-Henestrosa, Victor M., Carrera Sánchez, Cecilio, Yust Escobar, María del Mar, Pedroche Jiménez, Justo Javier, Millán Rodriguez, Francisco, et. al.:
Limited Enzymatic Hydrolysis Can Improve the Interfacial and Foaming Characteristics of Beta-Conglycinin. En: Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2007. Vol. 55. Núm. 4. Pag. 1536-1545

Rodríguez Patino, Juan Miguel, Miñones Conde, José Manuel, Millán Lilnares,Herminia, Pedroche Jiménez, Justo Javier, Carrera Sánchez, Cecilio, et. al.:
Interfacial and Foaming Properties of Enzyme-Induced Hydrolysis of Sunflower Protein Isolate. En: Food Hydrocolloids. 2007. Vol. 21. Núm. 5-6. Pag. 782-793

Martinez, Karina D., Carrera Sánchez, Cecilio, Pizones Ruiz-Henestrosa, Victor M., Rodríguez Patino, Juan Miguel, Pilosof, Ana M.R.:
Soy Protein-Polysaccharides Interactions At the Air-Water Interface. En: Food Hydrocolloids. 2007. Vol. 21. Núm. 5-6. Pag. 804-812

Martinez, Karina D., Carrera Sánchez, Cecilio, Pizones Ruiz-Henestrosa, Victor M., Rodríguez Patino, Juan Miguel, Pilosof, Ana M.R.:
Effect of Limited Hydrolysis of Soy Protein on the Interactions With Polysaccharides At the Air-Water Interface. En: Food Hydrocolloids. 2007. Vol. 21. Núm. 5-6. Pag. 813-822

Pizones Ruiz-Henestrosa, Victor M., Carrera Sánchez, Cecilio, Yust Escobar, María del Mar, Pedroche Jiménez, Justo Javier, Millán Rodriguez, Francisco, et. al.:
Interfacial and Foaming Characteristics of Soy Globulins As a Function of Ph and Ionic Strength. En: Colloids and Surfaces. A, Physicochemical and Engineering Aspects. 2007. Vol. 309. Núm. 1-3. Pag. 202-215

Rodríguez Niño, Maria Rosario, Carrera Sánchez, Cecilio, Pizones Ruiz-Henestrosa, Victor M., Rodríguez Patino, Juan Miguel:
Milk and Soy Protein Films At the Air-Water Interface. En: Food Hydrocolloids. 2005. Vol. 19. Núm. 3. Pag. 417-428

Aportaciones a Congresos
Pizones Ruiz-Henestrosa, Victor M., Martínez, María Julia, Rodríguez Patino, Juan Miguel, Pilosof, Ana M.R.:
A Dynamic Light Scattering Study on the Complex Assembly of Glycinin and Beta-Conglycinin in Aqueous Solutions. Comunicación en congreso. Food Colloids 2010 on the Road from Interfaces to Consumers. 2010. Food Coloids 2010. on the Road from Interfaces to Consumers. 224. 224

Pizones Ruiz-Henestrosa, Victor M., Carrera Sánchez, Cecilio, Pilosof, Ana M.R., Rodríguez Patino, Juan Miguel:
¿Dependen las Características Espumantes del Método de Espumeo?. Poster en Congreso. III Reunión Ibérica de Coloides e Interfases (RICI) - VIII Reunión del Grupo Especializado de Coloides e Interfases (GECI). 2009. III Reunión Ibérica de Coloides e Interfases (Rici). VIII Reunión del Grupo Especializado de Coloides e Interfases (GECI). 190. 191

Pizones Ruiz-Henestrosa, Victor M., Martínez, María Julia, Rodríguez Patino, Juan Miguel, Pilosof, Ana M.R.:
Estudio de la Asociación de la Glicinina y Beta-Conglicinina de Soja Por Dispersión Dinámica de Luz. Poster en Congreso. III Congreso Internacional de Ciencia y Tecnología de Alimentos. Cordoba (Argentina). 2009. III Congreso Internacional de Ciencia y Tecnología de Alimentos. 1. 1

Pizones Ruiz-Henestrosa, Victor M., Martinez, Karina D., Rodríguez Patino, Juan Miguel, Pilosof, Ana M.R.:
Estudio del Efecto de la Concentración Proteica y del Ph del Medio Acuoso Sobre las Propiedades Espumantes de Proteínas de Girasol. Poster en Congreso. XII Congreso Argentino de Ciencia y Tecnología de los Alimentos. Concordia- Entre Ríos (Argentina). 2009. XII Congreso Argentino de Ciencia y Tecnología de Alimentos (Aata). 1. 1

Pérez, Oscar E., Martinez, Karina D., Carrera Sánchez, Cecilio, Pizones Ruiz-Henestrosa, Victor M., Rodríguez Patino, Juan Miguel, et. al.:
Competitive Adsorption Between Surface-Active Polysaccharide and Proteins: Surface Pressure and Film Rheology Behaviour. Conferencia Congreso no publicada. Food Colloids 2008: Creating Structure, Delivering Functionality. Le Mans, France. 2008. Food Colloids 2008: Creating Structure, Delivering Functionality. L07. L07

Pizones Ruiz-Henestrosa, Victor M., Carrera Sánchez, Cecilio, Pedroche Jiménez, Justo Javier, Millán Rodriguez, Francisco, Rodríguez Patino, Juan Miguel:
Improving Soy Globulin Functionality Via Formulation and Processing Factors. Poster en Congreso. Food Colloids 2008: Creating Structure, Delivering Functionality. Le Mans, France. 2008. Food Colloids 2008: Creating Structure, Delivering Functionality. P070. P070

Pizones Ruiz-Henestrosa, Victor M., Carrera Sánchez, Cecilio, Pedroche Jiménez, Justo Javier, Millán Rodriguez, Francisco, Rodríguez Patino, Juan Miguel:
Effect of Different Processing Conditions to Improve Soy Globulin Functionality. Poster en Congreso. International Functional Foods Conference / Eulaff-Cyted. 2008. International Functional Foods Conference / Eulaff-Cyted. 65. 65

Rodríguez Patino, Juan Miguel, Carrera Sánchez, Cecilio, Cejudo Fernández,Marta, Rodríguez Niño, Maria Rosario, Pizones Ruiz-Henestrosa, Victor M., et. al.:
Nanotechnology and Its Applications in Food Dispersion Formulations. Poster en Congreso. International Workshop Bubble and Drop Interfaces. 2007. International Workshop Bubble and Drop Interfaces. P52. P52

Pizones Ruiz-Henestrosa, Victor M., Carrera Sánchez, Cecilio, Yust Escobar, María del Mar, Pedroche Jiménez, Justo Javier, Millán Rodriguez, Francisco, et. al.:
Enzimatic Processing of Vegetable Protein: an Alternative to Improve Their Functional Properties and Bioactivity. Poster en Congreso. International Workshop Bubble and Drop Interfaces. 2007. International Workshop Bubble and Drop Interfaces. P12. P12

Pizones Ruiz-Henestrosa, Victor M., Carrera Sánchez, Cecilio, Rodríguez Patino, Juan Miguel:
How Processing Conditions Can Improve the Interfacial and Foaming Properties of Soy Globulins. Conferencia Congreso no publicada. International Workshop Bubble and Drop Interfaces. 2007. International Workshop Bubble and Drop Interfaces. O25. O25

Pizones Ruiz-Henestrosa, Victor M., Carrera Sánchez, Cecilio, Rodríguez Patino, Juan Miguel:
Optimización de las Propiedades Interfaciales, Espumantes y Biológicas de Proteínas Alimentarias a Través de la Ingeniería de Producto y la Formulación. Conferencia Congreso no publicada. IV Jornadas Internacionales de Proteínas y Coloides Alimentarios. Buenos Aires (Argentina). 2007. IV Jornadas Internacionales de Proteínas y Coloides Alimentarios. 17. 17

Martinez, Karina D., Carrera Sánchez, Cecilio, Pizones Ruiz-Henestrosa, Victor M., Rodríguez Patino, Juan Miguel, Pilosof, Ana M.R.:
Effect of Limited Hydrolysis of Soy Protein on the Interactions With Polysaccharides At the Air-Water Interface. Comunicación en congreso. IV Jornadas Internacionales de Proteínas y Coloides Alimentarios. Buenos Aires (Argentina). 2007. IV Jornadas Internacionales de Proteínas y Coloides Alimentarios. 37. 37

Martinez, Karina D., Carrera Sánchez, Cecilio, Pizones Ruiz-Henestrosa, Victor M., Rodríguez Patino, Juan Miguel, Pilosof, Ana M.R.:
Effect of Limited Hydrolysis of Soy Protein on the Interactions With Polysaccharides At the Air-Water Interface. Poster en Congreso. Food Colloids 2006: Self-Assembly and Material Science. Nestle Research and Univ Fribourg (Lausanne, Switzerland). 2006. Food Colloids 2006: Self-Assembly and Material Science. 158. 158

Pizones Ruiz-Henestrosa, Victor M., Carrera Sánchez, Cecilio, Rodríguez Patino, Juan Miguel:
Interfacial and Foaming Characteristics of Soy Globulins As a Function of Ph and Ionic Strength. Conferencia Congreso no publicada. Eufoam 2006. Postdam (Germany). 2006. Eufoam 2006. 37. 37

Pizones Ruiz-Henestrosa, Victor M., Carrera Sánchez, Cecilio, Rodríguez Patino, Juan Miguel:
Limited Enzymatic Hydrolisis Can Improve the Foaming Characteristics of Soy Globulins. Poster en Congreso. Eufoam 2006. Postdam (Germany). 2006. Eufoam 2006. 187. 187

Rodríguez Patino, Juan Miguel, Carrera Sánchez, Cecilio, Rodríguez Niño, Maria Rosario, Pizones Ruiz-Henestrosa, Victor M., Alvarez Gómez, José Manuel:
Propiedades Interfaciales, Espumantes y Emulsionantes de Proteínas Lácteas. Ponencia en Congreso. Jornadas Internacionales de Productos Lácteos Funcionales. 2006. Jornadas Internacionales de Productos Lácteos Funcionales. 10. 10

Pizones Ruiz-Henestrosa, Victor M., Carrera Sánchez, Cecilio, Rodríguez Patino, Juan Miguel:
Efecto del Ph y de la Fuerzo Iónica del Medio Sobre Características Dinámicas de Películas de Globulinas de la Soja Adsorbidas Sobre la Interfase Aire-Agua. Influencia Sobre las Propiedades Espumantes. Poster en Congreso. VI Reunión del Grupo Especializado de Coloides e Interfases y I Reunión Ibérica de Coloides e Interfases. Salamanca, España. 2005. Coloides e Interfases. 39. 39

Pizones Ruiz-Henestrosa, Victor M., Carrera Sánchez, Cecilio, Rodríguez Patino, Juan Miguel:
The Effect of Ph and Sucrose on Interfacial and Foaming Properties of Soy Globulins. Poster en Congreso. Congreso Mediterráneo de Ingeniería Química. . Barcelona, España. 2005. X Congreso Mediterráneo de Ingeniería Química || 10th Mediterranean Congress of Chemical Engineering. 0. 0

Pizones Ruiz-Henestrosa, Victor M., Carrera Sánchez, Cecilio, Rodríguez Patino, Juan Miguel:
Efecto de la Sacarosa Sobre las Características Dinámicas de Películas de Globulinas de Soja Sobre la Interfase Aire-Agua. Poster en Congreso. Jornada Internacional de Proteínas y Coloides de Interés Industrial. Santander (ESPAÑA). 2003. II Jornada Internacional de Proteínas y Coloides de Interés Industrial. 22. 22

Vicerrectorado de Investigación. Universidad de Sevilla. Pabellón de Brasil. Paseo de las Delicias s/n. Sevilla