Ficha personal - Cristina Úbeda Aguilera
Cristina Úbeda Aguilera
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Perfil en ORCID: 0000-0002-1320-4438
Perfil en WOS: V-5870-2017
Perfil en Scopus: 36919147700
Perfil en Dialnet: 3201340
Grupo de Investigación: Calidad y Bioactividad de Alimentos Vegetales y Fermentados
Departamento/Unidad: Nutrición y Bromatología, Toxicología y Medicina Legal
Situación profesional: Profesor Titular de Universidad
Responsable de los siguientes proyectos/ayudas en la US:
- Proyecto de investigación:
- Revalorización de subproductos agroalimentarios para la obtención de proteínas emergentes para alimentación animal y humana: estudio funcional, toxicológico y organoléptico (TED2021-129351A-I00)
- Ayuda a la investigación:
- 13th Weurman Flavour Research Symposium. Lugar y fecha: Zaragoza (España) del 27 al 30 de Septiembre de 2011 (PP2011-06-066)
Participa en los siguientes proyectos/ayudas en la US:
- Proyecto de investigación:
- Análisis metabolómico y de actividad biológica en procesos respiro - fermentativos dirigidos a la reducción de etanol en vinos (PID2022-137807OB-C22 - Equipo de Investigación)
- Caracterización aromática y espectroscópica en combinación con técnicas quimiométricas para la autentificación de vinos generosos andaluces con denominación de origen protegida (US-1380830 - Equipo de Investigación)
- Potencial Bioactivo de Metabolitos Sintetizados por Microorganismos Seleccionados y su Impacto en la Calidad y Seguridad de Bebidas Fermentadas (PID2019-108722RB-C32 - Equipo de Investigación)
- Evaluación de la Calidad y Seguridad de una Nueva Bebida Obtenida a partir de Fresa no apta para Comercialización (AGL2010-22152-C03-01 - Investigador)
- Evaluación de la calidad y seguridad de condimentos obtenidos de frutas (AGL2007-66417-C02-01 - Becario)
- Contrato con empresas (Arts. 68/83 LOU):
- Investigación y desarrollo de tripas naturales deshidratadas multicapa para la mejora de las propiedades físico-químicas, microbiológicas, nutricionales, y sensoriales de los embutidos (4876/1045 - Investigador)
- Actividades de Transferencia de Conocimiento:
- Desarrollo e implementación de una herramienta basada en machine learning para el control y autenticidad "in situ" de vinagres de alta calidad: Experiencia Piloto en los Consejos Reguladores de Andalucía (AT 21_00018 - Equipo de Investigación)
- Ayuda a la investigación:
- Incentivo al Grupo de Investigación AGR-167 (2017/AGR-167 - Investigador)
- Incentivo al Grupo de Investigación AGR-167 (2011/AGR-167 - Investigador)
- Incentivo al Grupo de Investigación AGR-167 (2010/AGR-167 - Investigador)
- Ayuda a la Consolidación del Grupo de Investigación AGR-167 (2009/AGR-167 - Investigador)
- Ayuda a la Consolidación del Grupo de Investigación AGR-167 (2008/AGR-167 - Investigador)
- Ayuda a la Consolidación del Grupo de Investigación AGR-167 (2007/AGR-167 - Investigador)
Cobertura de la base de datos de proyectos, véase aqui
Publicaciones:
Capítulos en Libros
Aros, Danilo, Rivas, Constanza, Donoso, Amanda, Suazo, Macarena, Handford, Michael, et. al.:Caracterización del valor ornamental de híbridos y especies del género Alstroemeria. Pag. 149-166. En: Plantas nativas ornamentales de Latinoamérica. Buenos Aires. INTA Ediciones. 2021. ISBN 978-987-679-312-4
Ubeda, Cristina, Ríos Reina, Rocío, M.P. Segura Borrego, Callejón Fernández, Raquel Mª, Morales Gómez, Mª Lourdes:
Vinegar aroma profile and analysis. Pag. 339-378. En: Advances in Vinegar Production. Boca Ratón. CRCpress. 2020. ISBN 978-0-8153-6599-0.
Ríos Reina, Rocío, M.P. Segura Borrego, Ubeda, Cristina, Morales Gómez, Mª Lourdes, Callejón Fernández, Raquel Mª:
Fraud, quality and methods for characterization and authentication of vinegars. Pag. 441-461. En: Advances in Vinegar Production. Boca Ratón. CRCpress. 2020. ISBN 978-0-8153-6599-0.
Callejón Fernández, Raquel Mª, Ubeda, Cristina, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, Morales Gómez, Mª Lourdes:
Analytical Methods for the Determination of Arginine. Pag. 1-31. En: Arginine Amino Acid. Estados Unidos. Nova Sciences. 2011. ISBN 978-1-61761-981-6
Publicaciones en Revistas
M.P. Segura Borrego, Tejero, Susana, Puertas Garcia, Belen, Valero Blanco, Eva Maria, Ubeda, Cristina, et. al.:Under-vine Zulla cover crop: Effect on glycosidic aroma precursors of Vitis vinifera L. cv Syrah musts. En: Scientia Horticulturae. 2024. Vol. 323. Núm. 112535. Pag. 1-13. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2023.112535
M.P. Segura Borrego, Ubeda, Cristina, Pastor, Olga, Callejón Fernández, Raquel Mª, Morales Gómez, Mª Lourdes:
Could the aroma of spices produce a cross-modal enhancement of food saltiness and contribute to reducing salt intake?. En: Journal of the Science of Food and Agriculture. 2024. Vol. 104. Núm. 7. Pag. 3894-3901. 10.1002/jsfa.13270
Ubeda, Cristina, Vázquez Carretero, María Dolores, Luque Tirado, Andrea, Ríos Reina, Rocío, Rubio Sánchez, Ricardo, et. al.:
Fecal Volatile Organic Compounds and Microbiota Associated with the Progression of Cognitive Impairment in Alzheimer¿s Disease. En: International Journal of Molecular Sciences. 2023. Vol. 24. Núm. 707. Pag. 1-23. DOI: 10.3390/ijms24010707
Rubio Sánchez, Ricardo, Ríos Reina, Rocío, Ubeda, Cristina:
Identification of volatile biomarkers of Trichomonas vaginalis infection in vaginal discharge and urine. En: Applied Microbiology and Biotechnology. 2023. Vol. 107. Núm. 9. Pag. 3057-3069. https://doi.org/10.1007/s00253-023-12484-6
Aros, Danilo, Suazo, Macarena, Medel Marabolí, Marcela, Ubeda, Cristina:
Chemical and Sensorial Characterization of Scented and Non-Scented Alstroemeria Hybrids. En: Horticulturae. 2022. Vol. 8. Núm. 65. Pag. 1-12. https://doi.org/10.3390/horticulturae8010065
Lepe Balsalobre, Esperanza, Rubio Sánchez, Ricardo, Ubeda, Cristina, Lepe Jimenez, Jose Antonio:
Volatile compounds from in vitro metabolism of seven Listeria monocytogenes isolates belonging to different clonal complexes. En: Journal of Medical Microbiology. 2022. https://doi.org/10.1099/jmm.0.001553
Fanzone, Martín, Coronado, Ignacio, Sari, Santiago, Catania, Anibal, Gil I Cortiella, Mariona, et. al.:
Microwave-assisted maceration and stems addition in Bonarda grapes: Effects on wine chemical composition over two vintages. En: Food Research International. 2022. Vol. 156. Núm. 111169. Pag. 1-15. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2022.111169
Ubeda, Cristina, Peña Neira, Álvaro, Gil I Cortiella, Mariona:
Combined effects of the vessel type and bottle closure during Chilean Sauvignon Blanc wine storage over its volatile profile. En: Food Research International. 2022. Vol. 156. Núm. 111178. Pag. 1-15. DOI: 10.1016/j.foodchem.2022.133174
Lambert Royo, María Ignacia, Ubeda, Cristina, Del Barrio Galán, Rubén, Sieczkowsky, Nathalie, Canals, Joan Miquel, et. al.:
The diversity of effects of yeast derivatives during sparkling wine aging. En: Food Chemistry. 2022. Vol. 390. Núm. 133174. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.133174
Díaz, Irina, Castro, Ricardo, Ubeda, Cristina, Loyola, Raúl, Laurie, Felipe:
Combined effects of sulfur dioxide, glutathione and light exposure on the conservation of bottled Sauvignon blanc. En: Food Chemistry. 2021. Vol. 356. Núm. 129689. Pag. 1-10. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.129689
Ubeda, Cristina, Lambert Royo, María Ignacia, Gil I Cortiella, Mariona, Del Barrio Galán, Rubén, Peña Neira, Álvaro:
Chemical, physical, and sensory effects of the use of bentonite at different stages of the production of traditional sparkling wines. En: Foods: Open Access Journal. 2021. Vol. 10. Núm. 390. Pag. 1-15. https://doi.org/10.3390/foods10020390
Gil I Cortiella, Mariona, Ubeda, Cristina, Covarrubias, José Ignacio, Laurie, Felipe, Peña Neira, Álvaro:
Chemical and physical implications of the use of alternative vessels to oak barrels during the production of white wines. En: Molecules. 2021. Vol. 26. Núm. 554. Pag. 1-16. https://doi.org/10.3390/molecules26030554
Ubeda, Cristina, Gil I Cortiella, Mariona, Villalobos González, Luis, Gómez, Camila, Pastenes, Claudio, et. al.:
Ripening and Storage Time Effects on the Aromatic Profile of New Table Grape Cultivars in Chile. En: Molecules. 2020. Vol. 25. Núm. 5790. Pag. 1-16. https://doi.org/10.3390/molecules25245790
Gil I Cortiella, Mariona, Ubeda, Cristina, Covarrubias, José Ignacio, Peña Neira, Álvaro:
Chemical, physical, and sensory attributes of Sauvignon blanc wine fermented in different kinds of vessels. En: Innovative Food Science and Emerging Technologies. 2020. Vol. 66. Núm. 102521. Pag. 1-11. https://doi.org/10.1016/j.ifset.2020.102521
Ubeda, Cristina, Cerezo Lopez, Ana Belen, Hornedo Ortega, Ruth, García Parrilla, Mª del Carmen, Troncoso Gonzalez, Ana Mª:
Chemical hazards in grapes and wine, climate change and challenges to face. En: Food Chemistry. 2020. Vol. 314. Núm. 126222. Pag. 1-10. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.126222
Morales Gómez, Mª Lourdes, Ochoa, Mariana, Valdivia, Maite, Ubeda, Cristina, Romero Sánchez, Sandra, et. al.:
Volatile metabolites produced by different flor yeast strains during wine biological ageing. En: Food Research International. 2020. Vol. 128. Núm. 108771. Pag. 1-20. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2019.108771
M.P. Segura Borrego, Ríos Reina, Rocío, Ubeda, Cristina, Callejón Fernández, Raquel Mª, Morales Gómez, Mª Lourdes:
Comparison of the Novel Thin Film-Solid Phase Microextraction and Sorptive Extraction Methods for Picual and Hojiblanca Olive Oil Volatile Fraction Analysis in Headspace. En: Foods: Open Access Journal. 2020. Vol. 9. Núm. 748. Pag. 1-18. doi.org/10.3390/foods9060748
Aros, Danilo, Garrido, Nicole, Rivas, Constanza, Medel Marabolí, Marcela, Muller, Carsten, et. al.:
Floral Scent Evaluation of Three Cut Flowers Through Sensorial and Gas Chromatography Analysis. En: Agronomy. 2020. Vol. 10. Núm. 131. Pag. 1-14. 10.3390/agronomy10010131
Gil I Cortiella, Mariona, Ubeda, Cristina:
Impact of berry size at harvest on red wine composition: a winemaker's approach. En: Food Research International. 2019. doi.org/10.1002/jsfa.10095
Gil I Cortiella, Mariona, Ubeda, Cristina, Del Barrio Galán, Rubén, Peña Neira, Alvaro:
Impact of berry size at harvest on red wine composition: a winemaker's approach. En: Journal of the Science of Food and Agriculture. 2019. Vol. 100. Pag. 836-845. doi.org/10.1002/jsfa.10095
Ubeda, Cristina, Lepe Balsalobre, Esperanza, Ariza Astolfi, Concepción, Ubeda Ontiveros, José Manuel:
Identification of volatile biomarkers of Giardia duodenalis infection in children with persistent diarrhoea. En: Parasitology Research. 2019. Vol. 118. Pag. 3139-3147. 10.1007/s00436-019-06433-4
Aros, D, Suazo, M, Rivas, C, Zapata, P, Ubeda, Cristina, et. al.:
Molecular and morphological characterization of new interspecific hybrids of alstroemeria originated from A. caryophylleae scented lines. En: Euphytica. 2019. Vol. 215. Núm. 93. Pag. 1-12. 10.1007/s10681-019-2415-4
Del Barrio Galán, Rubén, Ubeda, Cristina, Gil I Cortiella, Mariona, Medel Marabolí, Marcela, Sieczkowski, Nathalie, et. al.:
Evaluation of yeast derivative products developed as an alternative to lees: effect on the polysaccharide, phenolic and volatile content, colour and astringency of red wines. En: Molecules. 2019. Vol. 24. Núm. 1478. Pag. 1-17. doi: 10.3390/molecules24081478.
Parra Palma, Carolina, Ubeda, Cristina, Gil I Cortiella, Mariona, Ramos, Patricio, Castro, Ricardo, et. al.:
Comparative study of the volatile organic compounds of four strawberry cultivars and it relation to alcohol acyltransferase enzymatic activity. En: Scientia Horticulturae. 2019. Vol. 251. Pag. 65-72. doi.org/10.1016/j.scienta.2019.03.017
Ubeda, Cristina, Kania, Ingeborg, Del Barrio Galán, Rubén, Medel Marabolí, Marcela, Gil I Cortiella, Mariona, et. al.:
Study of the changes in volatile compounds, aroma and sensory attributes during the production process of sparkling wine by traditional method. En: Food Research International. 2019. Vol. 119. Pag. 554-563. doi.org/10.1016/j.foodres.2018.10.032
Giuffrida de Esteban, M. L., Ubeda, Cristina, Heredia, Francisco J., Catania, A. A., Assof, M. V., et. al.:
Impact of closure type and storage temperature on chemical and sensory composition of Malbec wines (Mendoza, Argentina) during aging in bottle. En: Food Research International. 2019. Vol. 125. Núm. 108553. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2019.108553
Morales Gómez, Mª Lourdes, Fierro Risco, Jesús, Ríos Reina, Rocío, Ubeda, Cristina, Paneque Macías, Patricia:
Influence of Saccharomyces cerevisiae and Lachancea thermotolerans co-inoculation on volatile profile in fermentations of a must with a high sugar content. En: Food Chemistry. 2019. Núm. 276. Pag. 427-435. 10.1016/j.foodchem.2018.10.041
Del Barrio Galán, Rubén, Ubeda, Cristina, Gil I Cortiella, Mariona, Sieczkowki, Natalie, Peña Neira, Alvaro:
Different Application Dosages of a Specific Inactivated Dry Yeast: Effect on the Polysaccharides, Phenolic and Volatile Contents and Color of Sauvignon Blanc White Wines. En: Oeno One. 2018. Vol. 52. Núm. 4. Pag. 333-346. doi.org/10.20870/oeno-one.2018.52.4.2150
Gil I Cortiella, Mariona, Ubeda, Cristina, Del Barrio Galán, Rubén, Peña Neira, Álvaro:
Effectiveness of fibers from cabernet sauvignon (Vitis vinifera) pomace as fining agents for red wines. En: Journal of Food Quality. 2018. Vol. 2018. Núm. 6408734. Pag. 1-13. doi.org/10.1155/2018/6408734
Talaverano, Inmaculada, Ubeda, Cristina, Cáceres Mella, Alejandro, Valdés, Esperanza, Pastenes, Claudio, et. al.:
Water stress and ripeness effects on the volatile composition of Cabernet Sauvignon wines. En: Journal of the Science of Food and Agriculture. 2017. Vol. 98. Pag. 1140-1152. DOI: 10.1002/jsfa.8565
Perez Bernal, Juan Luis, Villar Navarro, Mercedes, Morales Gómez, Mª Lourdes, Ubeda, Cristina, Callejón Fernández, Raquel Mª:
The smartphone as an economical and reliable tool for monitoring the browing process in sparkling wine. En: Computers and Electronics in Agriculture. 2017. Vol. 141. Pag. 248-254. http://dx.doi.org/10.1016/j.compag.2017.07.0290
Ubeda, Cristina, Del Barrio Galan, Ruben, Peña Neira, Alvaro, Medel Maraboli, Marcela, Durán Guerrero, Enrique:
Location effects on the aromatic composition of monovarietal cv. Carignan wines. En: American Journal of Enology and Viticulture. 2017. Vol. 68. Núm. 3. Pag. 390-399. 10.5344/ajev.2017.16086
Ubeda, Cristina, Callejón Fernández, Raquel Mª, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, Morales Gómez, Mª Lourdes:
Consumer acceptance of new strawberry vinegars by preference mapping. En: International Journal of Food Properties. 2017. Vol. 20. Pag. 2760-2771. 10.1080/10942912.2016.1252388
Ubeda, Cristina, Callejón Fernández, Raquel Mª, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, Peña Neira, a, Morales Gómez, Mª Lourdes:
Volatile profile characterisation of Chilean sparkling wines produced by traditional and Charmat methods via sequential stir bar sorptive extraction. En: Food Chemistry. 2016. Vol. 207. Pag. 261-271. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.03.117
Elcoroaristizabal, Saioa, Callejón Fernández, Raquel Mª, Amigo Rubio, José Manuel, Ocaña Gonzalez, Juan Antonio, Morales Gómez, Mª Lourdes, et. al.:
Fluorescence excitation/emission matrix spectroscopy as a tool for determining quality of sparkling wines. En: Food Chemistry. 2016. Vol. 206. Pag. 284-290. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.03.037
Vergara, Diego, Ríos Reina, Rocío, Ubeda, Cristina, Escudero Gilete, Maria Luisa, Callejón Fernández, Raquel Mª:
Menús ofertados en centros de educación infantil de Sevilla: adecuación a criterios nutricionales y a las recomendaciones dietéticas. En: Nutrición Hospitalaria. 2016. Vol. 33. Núm. 3. Pag. 671-677. http://dx.doi.org/10.20960/nh.277
Castro, Marta, Ríos Reina, Rocío, Ubeda, Cristina, Callejón Fernández, Raquel Mª:
Evaluation of school menus: comparing public, private and charter schools. En: Revista de Nutrição da PUCCAMP. 2016. Vol. 29. Núm. 1. Pag. 97-108. http://dx.doi.org/10.1590/1678-98652016000100010
Callejón Fernández, Raquel Mª, Ubeda, Cristina, Ríos Reina, Rocío, Morales Gómez, Mª Lourdes, Troncoso Gonzalez, Ana Mª:
Review/Reseña: Recent developments in the analysis of musty odour compounds in water and wine: A review. En: Journal of Chromatography A. 2016. Vol. 1428. Pag. 72-85. doi:10.1016/j.chroma.2015.09.008
Ubeda, Cristina, Callejón Fernández, Raquel Mª, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, Moreno Rojas, José Manuel, Peña Rodriguez, Francisco de Paula, et. al.:
A comparative study on aromatic profiles of strawberry vinegars obtained using different conditions in the production process. En: Food Chemistry. 2016. Vol. 192. Pag. 1051-1059. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.07.091
Callejón Fernández, Raquel Mª, Rodriguez Naranjo, Mª Isabel, Ubeda, Cristina, Hornedo Ortega, Ruth, García Parrilla, Mª del Carmen, et. al.:
Reported Foodborne Outbreaks Due to Fresh Produce in the United States and European Union: Trends and Causes. En: Foodborne Pathogens and Disease. 2015. Vol. 12. Núm. 1. Pag. 32-38. 10.1089/fpd.2014.1821
Callejón Fernández, Raquel Mª, Ubeda, Cristina, Hidalgo, C., Mas, A., Troncoso Gonzalez, Ana Mª, et. al.:
Changes on free amino acids during the alcoholic fermentation of strawberry and persimmon. En: International Journal of Food Science & Technology. 2015. Vol. 50. Pag. 48-54. 10.1111/ijfs.12661
Ubeda, Cristina, Callejón Fernández, Raquel Mª, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, Morales Gómez, Mª Lourdes, García Parrilla, Mª del Carmen:
Influence of the production process of strawberry industrial puree on free and glycosidically bound aroma compounds. En: Innovative Food Science and Emerging Technologies. 2014. Vol. 26. Pag. 381-388
Morales Gómez, Mª Lourdes, Callejón Fernández, Raquel Mª, Ubeda, Cristina, Gago, C., Miguel, M.g., et. al.:
Effect of store time at low temperature on the volatile compound composition of Sevillana and Maravilla raspberry. En: Postharvest Biology and Technology. 2014. Vol. 96. Pag. 128-134
Ubeda, Cristina, Callejón Fernández, Raquel Mª, Hidalgo, Claudio, Torija, Mªjesús, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, et. al.:
Employment of different processes for the production of strawberry vinegars:Effects on antioxidant activity, total phenols and monomeric anthocyanins. En: LWT-Food Science and Technology. 2013. Vol. 52. Pag. 139-145. 10.1016/j.lwt.2012.04.021
Ubeda, Cristina, Callejón Fernández, Raquel Mª, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, Morales Gómez, Mª Lourdes:
Glycosidically bound aroma compounds and impact odorants of four strawberry varieties. En: Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2012. Vol. 60. Pag. 6095-6102. 10.1021/jf301141f
Ubeda, Cristina, Callejón Fernández, Raquel Mª, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, Moreno Rojas, José Manuel, Peña Rodriguez, Francisco de Paula, et. al.:
Characterization of odour active compounds in strawberry vinegars. En: Flavour And Fragrance Journal (Print). 2012. Vol. 27. Núm. 2. Pag. 313-321
Ubeda, Cristina, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, Callejón Fernández, Raquel Mª, Morales Gómez, Mª Lourdes:
Validation of an analytical method for the determination of ethyl carbamate in vinegars. En: Talanta. 2012. Vol. 89. Pag. 178-182. doi:10.1016/j.talanta.2011.12.012
Ubeda, Cristina, Hidalgo, Claudio, Torija, María Jesús, Mas, Albert, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, et. al.:
Evaluation of Antioxidant Activity and Total Phenols Index in Persimmon Vinegars Produced by Different Processes. En: LWT-Food Science and Technology. 2011. Vol. 44. Pag. 1591-1596
Ubeda, Cristina, Callejón Fernández, Raquel Mª, Hidalgo, Claudio, Torija, María Jesús, Mas, Albert, et. al.:
Determination of Major Volatile Compounds During the Production of Fruit Vinegars by Static Headspace Gas Chromatography-Mass Spectrometry Method. En: Food Research International. 2011. Vol. 44. Pag. 259-268
Aportaciones a Congresos
M.P. Segura Borrego, Ubeda, Cristina, Pastor, Olga, Callejón Fernández, Raquel Mª, Morales Gómez, Mª Lourdes:Efecto de especias sobre la potenciación del sabor salado y su relación con odorantes de impacto. Poster en Congreso. Congreso Nacional de la Asociación Española de Profesionales del Análisis Sensorial. Logroño. 2022
Aros, Danilo, Suazo, Macarena, Ubeda, Cristina:
First identification of methyl benzoate and methyl salicylate as major volatile compounds in the floral scent of alstroemeria. Ponencia en Congreso. International Horticultural Congress. Angers. 2022
Ríos Reina, Rocío, Morales Gómez, Mª Lourdes, Ubeda, Cristina, Callejón Fernández, Raquel Mª:
Diferenciación de vinos generosos andaluces con denominación de origen protegida a partir del estudio de la huella volátil en combinación con técnicas quimiométricas. Poster en Congreso. XVII Reunión del grupo regional andaluz de la Sociedad española de Química Analítica. Sevilla, España. 2022
Ríos Reina, Rocío, García González, Diego Luis, Amigo Rubio, José Manuel, Ubeda, Cristina, Morales Gómez, Mª Lourdes, et. al.:
Desarrollo de una herramienta basada en espectroscopía de UV-vis y Machine learning para la autentificación rápida de vinagres de alta calidad. Ponencia en Congreso. XVII Reunión del grupo regional andaluz de la Sociedad española de Química Analítica. Sevilla, España. 2022
Ubeda, Cristina, Hornedo Ortega, Ruth, Gallardo, Marta, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, Cerezo Lopez, Ana Belen, et. al.:
Motivación estudiantil a través del papel del profesorado farmacéutico en la industria alimentaria. Poster en Congreso. Congreso de Innovación Educativa de la Universidad de Sevilla - InnovarUS. Facultad de CC de la Educación de la Universidad de Sevilla. 2022
Ubeda, Cristina, Hornedo Ortega, Ruth, Gallardo, Marta, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, Cerezo Lopez, Ana Belen:
Mesa redonda con profesionales farmacéuticos en el ámbito alimentario: ¿FarmaFood¿: impacto en estudiantes de Grado y Postgrado. Poster en Congreso. I Congreso Hispano-Brasileño de Innovación Docente en el Área de Ciencia y Tecnología de Alimentos, Nutrición y Salud (CONHISBRA). Online. 2022
Ubeda, Cristina, Cortejosa, David, Morales Gómez, Mª Lourdes, Callejón Fernández, Raquel Mª, Ríos Reina, Rocío:
Differentiation and characterization of Spanish fortified wines with protected designation of origin based on volatiles using multivariate approaches. Poster en Congreso. In Vino Analytica Scientia 2022. Neustadt an der Weinstraße, Alemania. 2022
Ubeda, Cristina:
Empleo de la cromatografía gaseosa y análisis del volatiloma para el diagnóstico de enfermedades. Ponencia en Congreso. III Congreso Internacional de Investigación Científica y Tecnológica con Enfoque Multidisciplinario (CIICTEM). Amazonas, Perú. Online. 2021
M.P. Segura Borrego, Tejero, Susana, Puertas Garcia, Belen, Valero Blanco, Eva Maria, Morales Gómez, Mª Lourdes, et. al.:
Under-vine cover crop: effect over glycosidic aroma precursors of Vistis vinifera L. cv Syrah. Poster en Congreso. Macrowine2021. Virtual. 2021
Ubeda, Cristina, Lambert Royo, María Ignacia, Gil I Cortiella, Mariona, Del Barrio Galán, Rubén, Sieckowski, Nathalie, et. al.:
Effects of the addition of yeast derived products during aging in Chardonnay sparkling winemaking. Poster en Congreso. Macrowine. Verona, Italia (on line). 2021
Navarro, Laura, Ubeda, Cristina, Gil I Cortiella, Mariona, Gutiérrez, Ana, Calisto, Nancy, et. al.:
Screening of soil yeasts with fermentative capacity from the Antarctic Continent for their application in the Chilean wine industry. Poster en Congreso. Congress of the Scientific Committee on Antarctic Research. Tasmania, Australia. 2020
Gil I Cortiella, Mariona, Ubeda, Cristina, Covarrubias, José Ignacio, Peña Neira, Álvaro:
Effect of shape and material of the tanks used during alcoholic fermentation over chemical composition and sensory attributes of sauvignon blanc wines. Poster en Congreso. In Vino Analytica Scientia, 2019. Burdeos. 2019
Ubeda, Cristina, Gil I Cortiella, Mariona, Del Barrio Galán, Rubén, Peña Neira, Álvaro:
Effects on volatile profile of bentonite addition before and after tirage to produce traditional sparkling wines. Poster en Congreso. In Vino Analytica Scientia, 2019. Burdeos. 2019
Castro, Nicolás, Ubeda, Cristina, Gil I Cortiella, Mariona, Amalraj, John, Laurie, Felipe, et. al.:
Strategies for the removal of volatile phenols causing smoke taint in wines. Poster en Congreso. 1st Science and Wine World Congress. - Oporto, Portugal. 2019
Navarro Heredia, Laura, Ubeda, Cristina, Gil I Cortiella, Mariona, Gutiérrez, Ana, Calisto Ulloa, Nancy, et. al.:
Isolation of fermentative yeasts from antarctic continent to improve production of Chilean wine. Poster en Congreso. 1st Science and Wine World Congress. - Oporto, Portugal. 2019
Medel Marabolí, Marcela, Mena, Gonzalo, Ubeda, Cristina, Gil I Cortiella, Mariona, Miranda, Pilar, et. al.:
Chemical, aromatic and sensorial characterization of wines of the cv. País from Maule and Itata Valley. Poster en Congreso. Sensometrics. - Montevideo, Uruguay, URUGUAY. 2018
Gil I Cortiella, Mariona, Ubeda, Cristina, Covarrubias, José Ignacio, Laurie, Felipe, Peña Neira, Álvaro:
Effect of shape and material of the tanks used during wine storage over chemical composition and sensory attributes of Sauvignon Blanc wines. Poster en Congreso. Macrowine 2018. Zaragoza - España. 2018
Peña Neira, Álvaro, Gil I Cortiella, Mariona, Ubeda, Cristina, Laurie, Felipe, Benavente, Daniela, et. al.:
Effect of acetaldehyde, oak chips and their interaction on the phenolic, aromatic and polysaccharide composition of Cabernet Sauvignon wines. Poster en Congreso. Macrowine 2018. Zaragoza - España. 2018
Ubeda, Cristina, Gil, M., Medel Maraboli, M., Kania, I., Peña Neira, Ávaro, et. al.:
Impact odorants evolution along the second fermentation and ageing on lees of País cv. Sparkling wine. Poster en Congreso. Macrowine 2018. - Zaragoza, España. 2018
Morales Gómez, Mª Lourdes, Ochoa, Mariana, Valdivia, Maite, Ubeda, Cristina, Romero Sánchez, Sandra, et. al.:
Volatile metabolites produced by different yeast strains during wine biological ageing. Poster en Congreso. Macrowine 2018. - Zaragoza, España. 2018
Coronado, Ignacio, Ubeda, Cristina, Peña Neira, Álvaro, Sari, Santiago, Jofré, Viviana, et. al.:
Volatile composition of Bonarda wines from the different viticultural regions of Mendoza (Argentina). Poster en Congreso. 20th GiESCO International Meeting. Mendoza. 2017
Gil I Cortiella, Mariona, Del Barrio Galán, Rubén, Ubeda, Cristina, Peña Neira, Álvaro:
Viticulture soil zoning: Effect on Carmenere cv.grapes and wines from the Maipo Valley (Chile). Poster en Congreso. In Vino Analytica Scentia. Salamanca. 2017
Del Barrio Galán, Rubén, Ubeda, Cristina, Sieczkowski, Nathalie, Peña Neira, Álvaro:
Effect of different yeast derivatives products application on the polysaccharidic and volatile contents of Sauvignon Blanc wines. Poster en Congreso. In Vino Analytica Scentia. Salamanca. 2017
Ubeda, Cristina, Del Barrio Galán, Rubén, Gil I Cortiella, Mariona, Peña Neira, Álvaro:
Effects on the aromatic profile of wines of the location of the grapes of País cv. in the vineyard: Hillside vs. Valley floor. Poster en Congreso. 10th In Vino Analytica Scientia Symposium. Salamanca (España). 2017
Ubeda, Cristina, Del Barrio Galán, Rubén, Gil I Cortiella, Mariona, Peña Neira, Álvaro:
Effect of aging on lees of sparkling Chilean wine of País cv. Poster en Congreso. 10th In Vino Analytica Scientia Symposium. Salamanca (España). 2017
Morales Gómez, Mª Lourdes, Fierro Risco, Jesús, Ríos Reina, Rocío, Ubeda, Cristina, Paneque Macías, Patricia:
Influence of Saccharomyces cerevisiae and Lachancea thermotolerans co-inoculation on volatile profile in fermentations of must with high sugar content. Poster en Congreso. 10th In Vino Analytica Scientia Symposium. Salamanca (España). 2017
Callejón Fernández, Raquel Mª, Villar Navarro, Mercedes, Ubeda, Cristina, Morales Gómez, Mª Lourdes, Perez Bernal, Juan Luis:
Smartphone as an economic and reliable tool for monitoring sparkling wine browning process. Poster en Congreso. XXV National Spectroscopy Meeting (XXV Rne), IX Iberian Spectroscopy Conference (IX CIE). Alicante (Spain). 2016
Aros, D, Garrido, N, Suazo, M, Ubeda, Cristina, Medel, M:
Floral scent: from Sensorial to instrumental evaluation. Poster en Congreso. XII International Symposium on Flower Bulbs and Herbaceous Perennials. Kunming, China. 2016
Ubeda, Cristina, Peña Neira, Alvaro, Del Barrio Galan, Rubén:
Effect of ageing with Inactive Dry Yeasts Selected on the volatile composition of Sauvignon Blanc and Carménère wines. Poster en Congreso. Macrowine. Changings, Nyos, Suiza. 2016
Ubeda, Cristina, Callejón Fernández, Raquel Mª, Peña Neira, Alvaro:
Characterization of Glycosidically Bound Aroma Compounds of País cv. grapes of different Chilean zones. Poster en Congreso. Macrowine. Changings, Nyos, Suiza. 2016
Morales Gómez, Mª Lourdes, Ubeda, Cristina, Callejón Fernández, Raquel Mª:
Smartphone as an economic an reliable tool for monitoring sparkling wine browning process. Poster en Congreso. XXV National Spectroscopy Meeting. IX Iberian Spectroscopy Conferenc. Alicante, España. 2016
Callejón Fernández, Raquel Mª, Ubeda, Cristina, Morales Gómez, Mª Lourdes:
Smartphone as an economic an reliable tool for monitoring sparkling wine browning process. Poster en Congreso. XXV National Spectroscopy Meeting. IX Iberian Spectroscopy Conferenc. Alicante, España. 2016
Elcoroaristizabala, Saioa, Callejón Fernández, Raquel Mª, Amigo Rubio, José Manuel, Ocaña Gonzalez, Juan Antonio, Morales Gómez, Mª Lourdes, et. al.:
Fluorescence Excitation-Emission Matrix (EEM) spectroscopy as a tool for determining quality of sparkling wines. Poster en Congreso. Invino Analytical Scientia 2015. Trento, Italia. 2015
Ubeda, Cristina, Callejón Fernández, Raquel Mª, Peña Neira, Alvaro, Morales Gómez, Mª Lourdes:
Comparison of the volatile profile of Chilean Sparkling wines made by charmat and champenoise production method. Poster en Congreso. Invino Analytical Scientia 2015. Trento, Italia. 2015
Ubeda, Cristina, Callejón Fernández, Raquel Mª, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, Morales Gómez, Mª Lourdes:
Characterisation of volatile composition of Chilean sparkling wines. Poster en Congreso. 14th Weurman Flavour Research Symposium. 2014
Callejón Fernández, Raquel Mª, Ubeda, Cristina, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, Moreno Rojas, José Manuel, Peña Rodríguez, Francisco, et. al.:
Impact odorant in persimmon vinegars. Poster en Congreso. 14th Weurman Flavour Research Symposium. 2014
Morales Gómez, Mª Lourdes, Ubeda, Cristina, Callejón Fernández, Raquel Mª:
Elaboración de condimentos de fruta por doble fermentación. Mesa redonda de Jornada. Nuevas Tendencias en la Industria de Bebidas y Condimentos Fermentados. 2013
Callejón Fernández, Raquel Mª, Ubeda, Cristina, Hidalgo, Claudio, Mateo, Estíbaliz, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, et. al.:
Changes in amino acids content during the production of strawberry and persimmon vinegars. Ponencia en Congreso. Third International Conference on acetic acid bacteria , vinegars and other products. Córdoba. 2012
Ubeda, Cristina, Balsera, Celia, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, Callejón Fernández, Raquel Mª, Morales Gómez, Mª Lourdes:
Determinación de Carbamato de Etilo en Vinagres. Comunicación en congreso. XI Congreso Nacional de Investigación Enológica. Campus de la Asunción, Jerez de la Frontera, Cádiz, España. 2011. Actualizaciones en Investigación Vitivinicola. 299. 302
Ubeda, Cristina, Callejón Fernández, Raquel Mª, Troncoso Gonzalez, Ana Mª, Moreno Rojas, José Manuel, Peña Rodriguez, Francisco de Paula, et. al.:
Impact Odorant in Strawberry Vinegars. Poster en Congreso. XIII Weurman Flavour Research Symposium . Zaragoza, España. 2011. Book of Abstracts XIII Weurman Flavour Research Symposium. 276. 277
Ubeda, Cristina, Hidalgo, Claudio, Torija, María Jesús, Mas, Albert, Troncoso, Ana María, et. al.:
Use of Persimmon Excess for the Elaboration of Healthy Seasonings. Poster en Congreso. 28th International Horticultural Congress. Lisboa (Portugal). 2010. Abstracts. 28 Th International Horticultural Congress. 501. 501
Ubeda, Cristina, Callejón Fernández, Raquel Mª, Hidalgo, Claudio, Mateo, Estibaliz, Torija, Maria Jesus, et. al.:
Persimmon and Strawberry Vinegars: Determination of Major Aroma Compounds by Static Headspace/Gas Chromatography/Mass Spectrometry. Comunicación en congreso. International Conference on Food Innovation, Foodinnova-2010. 2010. International Conference on Food Innovation, Foodinnova-2010. 241. 241
Ubeda, Cristina, Hidalgo, Claudio, Torija, Maria Jesus, Mas, Albert, Troncoso, Ana María, et. al.:
Evaluation of Antioxidant Capacity, Total Phenols and Anthocyanins During the Elaboration Process of Strawberry Vinegars. Poster en Congreso. 1st International Congress on Food Technology. Antalya, Turquía. 2010. 1st International Congress on Food Technology. 116. 116
Ubeda, Cristina, Morales Gómez, Mª Lourdes, Nogueira, Jose Manuel:
Comparison of Polyurethane Foams and Polydimethylsiloxane Polymeric Phases for the Characterization of Aroma Compounds in Vinegars by Stir Bar Sorptive Extraction. Poster en Congreso. 6ºencontro Nacional de Cromatografía. Madeira. 2009. 6º Encontro Nacional de Cromatografía. Sociedade Portugues de Química. 237. 237
Otras Publicaciones
M.P. Segura Borrego, Hornedo Ortega, Ruth, Ubeda, Cristina, Gallardo, Marta, González, Marina, et. al.:Valoración antropométrica para la evaluación del estado nutricional. Películas y Videograbaciones. 2022. Español. Facultad de Farmacia, Universidad de Sevila
Tesis dirigidas y co-dirigidas:
Lepe Balsalobre, Esperanza:
Significancia de la Diarrea Persistente Por Parásitos en el Síndrome de Diarrea Crónica Pediátrico. Tesis Doctoral. 2019
Vicerrectorado de Investigación. Universidad de Sevilla.
Pabellón de Brasil. Paseo de las Delicias s/n. Sevilla